wtorek, 29 września 2015

Aloo Saag z sałatą rzymską


Aloo saag czyli ziemniaki ze szpinakiem to proste, tanie ale pyszne, aromatyczne danie kuchni indyjskiej. U mnie podane na chrupiących liściach sałaty rzymskiej. Jeśli lubicie łatwe ale efektowne dania przepis na pewno Wam się spodoba. Takie ziemniaki mogą stanowić dodatek do innych dań ale mnie najlepiej smakują w takiej prostej formie na orzeźwiających, kruchych liściach sałaty, która jeszcze dodaje im smaku.

Składniki:
  • 1 duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże pomidory,
  • pęczek kolendry lub pietruszki,
  • 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub innego,
  •  papryczka chilli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki czarnej gorczycy,
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżki oleju arachidowego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszoruj i pokrój w kostkę o boku 2-3 cm.
  2. Do blendera wrzuć cebulę, pomidory, czosnek, natkę i pastę curry. Zmiksuj całość na gładką masę. Rozgrzej patelnię i wlej zawartość blendera. Smaż przez 5 minut aż zawartość patelni zacznie intensywnie pachnieć.
  3. Na patelnię wrzuć ziemniaki, wymieszaj i dodaj tyle wody by ziemniaki były zanurzone do połowy. Jeśli używasz mrożonego szpinaku dodaj go zamiast wody, gdy się rozmrozi sprawdź czy na patelni jest wystarczająco dużo wody i ewentualnie podlej troszkę. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut aż ziemniaki zaczną robić się miękkie. Po tym czasie odkryj i gotuj aż woda odparuje. Gdy patelnia będzie już sucha dodaj 2 łyżki oleju i smaż aż ziemniaki się przyrumienią.
  4. Przygotuj olej smakowy. Posiekaj czosnek i papryczkę. Na rozgrzanej patelni podpraż kolendrę, gorczycę i kumin, dodaj czosnek i chilli i smaż przez chwilę.
  5. Jeśli używasz świeżego szpinaku umyj go dokładnie i osusz, jeśli chcesz możesz go pokroić lub dodać całe. Wsyp szpinak na patelnię i smaż z ziemniakami przez chwilę aż szpinak zmięknie.
  6. Przed podaniem skrop olejem z przyprawami. Podaj na gorąco na listkach ulubionej sałaty, jako dodatek lub samodzielne danie.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.