czwartek, 3 września 2015

Zupa z zielonego groszku z miętą


Szybka, delikatna ale sycąca zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem odświeżającej mięty. Świetna ze słodkiego, świeżego groszku ale równie pyszna z mrożonego dostępnego przez cały rok. Moja ulubiona :)

Składniki:
  • 500 g groszku, świeżego lub mrożonego,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego,
  • duża garść liści świeżej mięty,
  • skórka i sok z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • grzanki do podania
Przygotowanie:

Zagotuj bulion, dodaj groszek i gotuj przez kilka minut aż groszek będzie miękki. Odlej z garnka połowę bulionu, to na wypadek gdyby zupa wyszła zbyt rzadka. Do groszku dodaj posiekaną miętę i czosnek. Zmiksuj zawartość garnka na gładki krem dodając po trochu odlanego wcześniej bulionu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli zupa jest nadal zbyt gęsta możesz dodać więcej bulionu lub gorącej wody. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaj z grzankami czosnkowymi, ziarenkami groszku i kleksem jogurtu sojowego. Udekoruj skórką z cytryny i świeżą miętą.


 


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.