poniedziałek, 7 września 2015

Sałatka z sorgo z jarmużowym pesto



Znacie sorgo? Jeśli jeszcze nie to czas to zmienić. Sorgo czyli afrykańskie proso jest bogate w białko i mikroelementy, głównie żelazo i wapń. A do tego nie zawiera glutenu i jest pyszne. Zapraszam na pełną lata sałatkę z sorgo z zielonym jarmużowym pesto i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:
  • 1 szklanka sorgo,
  • 3 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • duża garść jarmużu,
  • kilka gałązek świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć), 
  • 3 łyżki wody,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mały kawałek papryczki chilli,
  • garść pomidorków koktajlowych lub pomidorów pokrojonych w drobna kostkę,
  • garść rukoli,
  • drobno posiekana natka pietruszki,
  • po 1 łyżce nasion dyni i słonecznika uprażonych na suchej patelni,
  • sól i pieprz do smaku


 
Przygotowanie:

Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i wsyp sorgo. Gotuj aż ziarna zaczną pękać, zajmie to około 45-50 minut. Odlej nadmiar wody i przestudź. Jeśli chcesz skrócić czas gotowania mocz ziarna przez kilka godzin.
Zmiksuj lub rozetrzyj w moździerzu jarmuż, bazylię, płatki drożdżowe, oliwę, wodę, chilli, czosnek i sok z limonki.
Wymieszaj sorgo z pesto, odstaw na kilka minut aby nabrało smaku. Dodaj posiekaną pietruszkę, przypraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj rukolę, pomidorki i posyp prażonymi nasionami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.