Znacie sorgo? Jeśli jeszcze nie to czas to zmienić. Sorgo czyli afrykańskie proso jest bogate w białko i mikroelementy, głównie żelazo i wapń. A do tego nie zawiera glutenu i jest pyszne. Zapraszam na pełną lata sałatkę z sorgo z zielonym jarmużowym pesto i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
- 1 szklanka sorgo,
- 3 szklanki wody,
- szczypta soli,
- duża garść jarmużu,
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć),
- 3 łyżki wody,
- sok z 1 limonki,
- 1 ząbek czosnku,
- mały kawałek papryczki chilli,
- garść pomidorków koktajlowych lub pomidorów pokrojonych w drobna kostkę,
- garść rukoli,
- drobno posiekana natka pietruszki,
- po 1 łyżce nasion dyni i słonecznika uprażonych na suchej patelni,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i wsyp sorgo. Gotuj aż ziarna zaczną pękać, zajmie to około 45-50 minut. Odlej nadmiar wody i przestudź. Jeśli chcesz skrócić czas gotowania mocz ziarna przez kilka godzin.
Zmiksuj lub rozetrzyj w moździerzu jarmuż, bazylię, płatki drożdżowe, oliwę, wodę, chilli, czosnek i sok z limonki.
Wymieszaj sorgo z pesto, odstaw na kilka minut aby nabrało smaku. Dodaj posiekaną pietruszkę, przypraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj rukolę, pomidorki i posyp prażonymi nasionami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.