Wiosenna sałatka, którą tak naprawdę można przygotować przez cały rok. Czy i Wam wydaje się, że rzodkiewka to bardzo niedoceniane warzywo zwykle będące tłem dla innych warzyw? A można z niej wyczarować prawdziwe rarytasy. Moja propozycja na dziś to lekka sałatka z rzodkiewką w roli głównej.
Składniki:
- pęczek rzodkiewek z listkami (jak najmłodszych, mogą być różnokolorowe),
- szklanka czerwonej komosy ryżowej,
- szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego,
- kilka listków mięty,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego,
- łyżeczka suszonego oregano (lub innych ziół),
- sól i pieprz do smaku
Komosę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Posiekaj drobne listki rzodkiewki oraz miętę i koperek. Przygotuj sos z octu winnego, oleju, oregano i posiekanego czosnku.. Wymieszaj rzodkiewkę z komosą i dodaj groszek, całość polej sosem i odstaw na kilka minut żeby warzywa zmiękły i nabrały smaku. Dodaj posiekane zioła i dopraw solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje z grzankami lub świeżym chlebem na zakwasie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.