sobota, 5 września 2015

Sałatka z rzodkiewki z komosą ryżową


Wiosenna sałatka, którą tak naprawdę można przygotować przez cały rok. Czy i Wam wydaje się, że rzodkiewka to bardzo niedoceniane warzywo zwykle będące tłem dla innych warzyw? A można z niej wyczarować prawdziwe rarytasy. Moja propozycja na dziś to lekka sałatka z rzodkiewką w roli głównej.

 Składniki:
  • pęczek rzodkiewek z listkami (jak najmłodszych, mogą być różnokolorowe),
  • szklanka czerwonej komosy ryżowej,
  • szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego,
  • kilka listków mięty,
  • kilka gałązek świeżego koperku,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • łyżeczka suszonego oregano (lub innych ziół),
  • sól i pieprz do smaku
     
Przygotowanie:

Komosę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Posiekaj drobne listki rzodkiewki oraz miętę i koperek. Przygotuj sos z octu winnego, oleju, oregano i posiekanego czosnku.. Wymieszaj rzodkiewkę z komosą i dodaj groszek, całość polej sosem i odstaw na kilka minut żeby warzywa zmiękły i nabrały smaku. Dodaj posiekane zioła i dopraw solą i pieprzem. 
Najlepiej smakuje z grzankami lub świeżym chlebem na zakwasie.








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.