sobota, 19 grudnia 2015

Boczniaki a'la śledzie na dwa sposoby


Kiedy jakiś czas temu pierwszy raz trafiłam na przepis na 'śledzie' z boczniaków od razu wiedziałam, że kiedyś będę musiała je przygotować. Nie dlatego, że tak bardzo brakuje mi smaku śledzi, że szukam zamiennika ale dlatego, że fascynuje mnie pomysłowość osób będących na diecie wegańskiej i to że nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków w walce o swoje przekonania czy względy zdrowotne. Do przygotowania boczniaków zainspirował mnie przepis Olgi Smile z tej strony ale jak to zwykle ze mną bywa dostosowałam go do swoich upodobań oraz zawartości kuchennych szafek. Efekt? Zaskakujący. Gdybym nie wiedziała co jem nigdy nie zgadłabym, że to grzyby. Boczniaki przygotowałam z myślą o nadchodzących świętach by przez kilka dni nabrały w lodówce smaku ale nie sądzę by dotrwały choć do Wigilii :) Przepis można łatwo modyfikować dodając ulubione składniki.


Składniki podstawowe (na 2 słoiczki po 500 ml każdy):
  • 500 g boczniaków,
  • 5 płatów nori lub szklanka glonów wakame
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • łyżeczka ziaren pieprzu (czarnego lub kolorowego),
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
  1. Zagotuj 1-1,5 litra wody, dodaj nori i pozostałe składniki. Całość gotuj przez ok 15 minut aż wywar nabierze smaku. Odstaw na co najmniej pół godziny.
  2. Po tym czasie przecedź zawartość garnka przez sito. Wywar zagotuj.
  3. Boczniaki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. 
  4. Dodaj grzyby do gotującego się wywaru i podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw na co najmniej pół godziny lub do całkowitego ostygnięcia.
  5. Odcedź boczniaki, będą stanowiły bazę do poniższych przepisów.
  6. Wywar i glony możesz wykorzystać w przepisie na boczniaki ze śliwką.


Boczniaki a'la śledzie z cebulką i czerwonym pieprzem
  • porcja boczniaków z przepisu podstawowego,
  • 1 płat nori,
  • 1 średnia cebula,
  • łyżeczka czerwonego pieprzu,
  • łyżeczka cukru,
  • 2-3 łyżki octu spirytusowego lub jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • ok. 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Cebulę pokrój w półplasterki i przełóż do miseczki. Dodaj ocet, cukier i szczyptę soli. Odstaw na chwilę by cebula zmiękła.
  2. Do cebuli dodaj boczniaki, pokrojone na mniejsze kawałki nori i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie octem. Przełóż do słoiczka.
  3. Zalej zawartość słoiczka olejem. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.



Boczniaki a'la śledzie ze śliwką:

  • porcja boczniaków z przepisu podstawowego,
  • wywar z przepisu podstawowego,
  • glony z przepisu podstawowego,
  • marchewka,
  • czerwona cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 goździki,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • łyżka cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sos sojowy, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Wywar z pod boczniaków zredukuj na małym ogniu do mniej więcej 1/3 objętości.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w półplasterki. Śliwki pokrój w małe kawałki
  3. Rozgrzej na patelni olej, dodaj marchew, cebulę i cukier. Smaż przez chwilę aż cebula się zeszkli. Dodaj połowę zredukowanego wywaru i smaż jeszcze chwilę. Resztę wywaru wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dodaj do pozostałych składników. Gdy prawie cały płyn odparuje dodaj orzechy, glony z przepisu podstawowego, śliwki, cynamon, goździki, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec dodaj ocet, poczekaj aż troszkę odparuje.  
  4. Wymieszaj przesmażone warzywa z boczniakami. Dopraw sosem sojowym lub solą i pieprzem. Przełóż do słoiczka i odstaw po przestygnięciu do lodówki na co najmniej 12 godzin.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.