Krem z marchewki to dobry pomysł na błyskawiczny obiad kiedy brak czasu w wirze świątecznych przygotowań. Na jego przygotowanie wystarczy dosłownie kilka minut a dodatek sporej porcji imbiru świetnie rozgrzewa i dodaje sił do dalszych zmagań.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- spory kawałek imbiru (mniej więcej o długości kciuka),
- mała cebula,
- łodyga selera naciowego,
- pól szklanki mleka kokosowego z puszki,
- łyżeczka żółtej pasty curry
- 500 ml bulionu warzywnego,
- łyżka oleju o neutralnym smaku lub oleju z chilli
Przygotowanie:
- Marchewkę, seler, imbir i cebule obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj pastę curry i warzywa i przesmaż je aż lekko się z zrumienią a pasta curry zacznie intensywnie pachnieć.
- Dodaj bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
- Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem.
- Jeśli lubisz ostre dania przed podaniem skrop zupę odrobiną oleju z chilli.
- Najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.