piątek, 18 grudnia 2015

Krem z marchewki z imbirem


Krem z marchewki to dobry pomysł na błyskawiczny obiad kiedy brak czasu w wirze świątecznych przygotowań. Na jego przygotowanie wystarczy dosłownie kilka minut a dodatek sporej porcji imbiru świetnie rozgrzewa i dodaje sił do dalszych zmagań. 


Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • spory kawałek imbiru (mniej więcej o długości kciuka),
  • mała cebula,
  • łodyga selera naciowego,
  • pól szklanki mleka kokosowego z puszki,
  • łyżeczka żółtej pasty curry
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • łyżka oleju o neutralnym smaku lub oleju z chilli

Przygotowanie:
  1. Marchewkę, seler, imbir i cebule obierz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj pastę curry i warzywa i przesmaż je aż lekko się z zrumienią a pasta curry zacznie intensywnie pachnieć. 
  3. Dodaj bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
  4. Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem.
  5. Jeśli lubisz ostre dania przed podaniem skrop zupę odrobiną oleju z chilli.
  6. Najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.