sobota, 19 grudnia 2015

Pasztet jaglany z pieczarkami


W tym roku obok innych dań świątecznych na naszym stole zagości kilka rodzajów warzywnych pasztetów. Nie wiem jeszcze czy wśród nich pojawi się pasztet jaglany z pieczarkami ale nawet jeśli nie to na pewno przygotuję wariację na jego temat. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że pasztety warzywne są pyszne i zdrowe, pod drugie przygotowuje się je dosłownie w kilka minut a po trzecie każdy przepis, który wypróbowałam do tej pory jest na tyle elastyczny, że można go dowolnie zmieniać tworząc za każdym razem coś nowego. Pasztety warzywne piekę w małej keksówce do której dostosowuję ilość potrzebnych składników, zwykle w proporcjach 1:1:1. Jedna porcja (u mnie szklanka) kaszy, nasion czy fasoli, jedna porcja porcja ugotowanych, upieczonych lub uduszonych warzyw i jedna porcja składnika, który zadecyduje o smaku całego pasztetu. Dobrze przygotować wcześniej wszystkie składniki lub wykorzystać resztki kaszy czy gotowanych warzyw z obiadu a potem połączyć wszystkie składniki, zblendować, przyprawić i upiec.
Pasztet jaglany z pieczarkami przypadł mi wyjątkowo do gustu, delikatny w smaku, świetnie komponuje się z innymi dodatkami np. sałatą, pomidorem czy rzodkiewką ale najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym, ostrą musztardą lub czatnejem z żurawiny. Ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę lub suszona żurawina świetnie sprawdzą się również obok pieczarek jaki dodatek do masy na pasztet.


Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka gotowanych lub pieczonych warzyw - u mnie cebula, marchew, kapusta, seler naciowy mniej więcej w równych proporcjach,
  • 1 szklanka pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka estragonu lub innych ziół
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej (albo skrobi lub bułki tartej)
  • opcjonalnie łyżka mielonych suszonych grzybów

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i przesmaż pieczarki aż odparuje z nich cała woda i zaczną się przyrumieniać.
  2. Połącz kaszę, warzywa, ząbek czosnku, estragon i zblenduj całość na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt sucha możesz dodać 2-3 łyżki oleju, trochę wody lub bulionu warzywnego.
  3. Gdy masa będzie gładka dodaj łyżkę mąki kukurydzianej (lub 2 jeśli chcesz by pasztet miał bardziej zwartą konsystencję).
  4. Dopraw masę solą i pieprzem.
  5. Dodaj pieczarki, dokładnie wymieszaj łyżką, przełóż do foremki.
  6. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C aż wierzch pasztetu się zetnie i lekko przypiecze.
  7. Wyjmij z piekarnika i przestudź, z krojeniem warto poczekać kilka godzin by pasztet stężał.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.