piątek, 18 grudnia 2015

Sałatka z brokuła z orzechami laskowymi


Bardzo lubię sałatki w których delikatny smak warzyw łączy się z chrupiącymi grzankami i wyrazistymi dodatkami. Lekko zblanszowany brokuł sprawdza się świetnie w zestawieniu z chrupiącą bagietką, słodkimi rodzynkami i prażonymi orzechami. Sałatka jest nie tylko smaczna ale i sycąca, w sam raz na lekki obiad lub kolację.


Składniki:

  • 1 brokuł (same różyczki bez łodygi),
  • mała czerwona cebula,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • łyżeczka octu z czerwonego wina,
  • łyżka oleju,
  • pół małej czerstwej bagietki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka sumaku,
  • pół łyżeczki chilli w płatkach,
  • garść posiekanych orzechów laskowych,
  • garść pestek dyni,
  • sól do smaku


Przygotowanie:

  1. Pokrój brokuła na małe kawałki, zagotuj wodę w dużym garnku, gdy zacznie wrzeć wrzuć brokuła. Odczekaj około 2 minut. Przełóż brokuła do wody z lodem lub przepłucz lodowatą wodą. 
  2. Posiekaj cebulę. Przełóż do miseczki, dodaj cukier i ocet. Odstaw na kilka minut.
  3. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i pokrojoną bagietką. Smaż przez chwilę do czasu aż bagietka się zrumieni i stanie chrupiąca. Dodaj płatki chilli, sumak, orzechy i pestki. Smaż jeszcze przez minutę by orzechy nabrały aromatu.
  4. Posiekaj czosnek w drobną kosteczkę lub cienkie plasterki.
  5. Odsącz cebulę z zalewy. Połącz wszystkie składniki sałatki, przed podaniem oprósz solą.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.