niedziela, 6 grudnia 2015

Wegański sernik dyniowy z masłem orzechowym


Postanowiłam się zmobilizować i zrobić wreszcie coś słodkiego Od jakiegoś czasu rzadko mam ochotę na słodycze ale to ostatnia chwila by wypróbować przed świętami kilka pomysłów na wegańskie ciasta. Przepisów na wegańskie serniki na bazie tofu, kaszy jaglanej czy nerkowców jest mnóstwo ale jakoś do tej pory omijałam je szeroki łukiem, chyba dlatego, że bałam się rozczarowania. Niesłusznie. Sernik dyniowy, który przygotowałam jest bardzo kremowy, pyszny a przepis da się łatwo modyfikować zmieniając jego smak za każdym razem. Spód zrobiłam na bazie kruchego ciasta z mąki razowej ale świetnie sprawdzi się na każdym innym spodzie choćby z ciasteczek. Na pewno go jeszcze powtórzę.


Składniki na masę serową:

  • 3 czubate łyżki pure z dyni,
  • kostka tofu naturalnego o wadze 250 g,
  • pół puszki mleka kokosowego (ok. 200 g)
  • 4-5 łyżek cukru lub syrop z agawy/daktylowy do smaku,
  • ekstrakt z wanilii,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie masy serowej warto zacząć dzień wcześniej. Jeśli nie masz gotowego pure upiecz pokrojona dynię w temperaturze 200 st a następnie zblenduj ja na gładką masę.
  2. Umieść w lodówce puszkę mleka kokosowego na co najmniej 12 godzin.
  3. Kiedy pure będzie gotowe a mleko odpowiednio schłodzone przełóż do wysokiego naczynia tofu dodaj pure z dyni. Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i delikatnie wybierz masę do mniej więcej połowy puszki, potrzeba nam tylko gęsta część, wodę, która zebrała się pod spodem wykorzystaj w innym daniu. Dodaj mleko kokosowe do naczynia. Dosyp cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną i cynamon a następnie zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Odstaw do lodówki.


Składniki na ciasto:

  • 50 g margaryny bezmleczne (prosto z lodówki),
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki cukru lub syropu z agawy,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zagnieć szybko na cisto, owiń folią spożywczą i schowaj na 2 godziny (lub na całą noc) do lodówki. Po tym czasie przygotuj formę do pieczenia, rozwałkuj lub rozgnieć ciasto równą warstwą na dnie foremki. Z podanych proporcji przygotujesz wysoki sernik w 15 cm tortownicy lub troszkę niższy i na cieńszym spodzie w foremce o średnicy 20 cm. Nakłuj ciast w kilku miejscach widelcem.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz przez 10-15 minut. 
  3. Gdy ciasto lekko się zrumieni wyjmij je z piekarnika i wyłóż na wierzch masę serową, wyrównując ją delikatnie szpatułką.
  4. Piecz sernik przez 20-30 minut aż masa zetnie się na środku i delikatnie się przyrumieni. Warto piec ciasto w kąpieli wodnej, dzięki temu na pewno nie popęka i będzie idealnie równe.
  5. Gdy sernik będzie upieczony wyłącz piekarnik ale pozostaw ciasto wewnątrz do całkowitego wystudzenia. Najlepiej dekorować je kolejnego dnia.

Polewa:
  • masło orzechowe,
  • pół tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej,
  • garść posiekanych orzechów 

Gdy ciasto zupełnie wystygnie delikatnie rozsmaruj na wierzchu 2 łyżki masła orzechowego. Wierz udekoruj rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi orzechami. Sernik można przechowywać 3-4 dni w lodówce.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.