Miałam zamiar upiec tofurnik a'la sernik nowojorski ale troszkę mnie poniosło. I po raz kolejny okazało się, że improwizowane przepisy wychodzą mi najlepiej. Ciastko świetnie się kroi, ma zwartą choć kremową konsystencję i ten spód... kruchy, chrupiący, słodki, dominujący w smaku całego deseru ale nie przytłaczający warstwy serowej. Dzięki dodatkowi cukru muscovado spód ma cudowny karmelowy smak. U mnie dziś w formie kostki ale moim zdaniem jeszcze lepiej smakowało by pokrojone w kształt batoników i oblane gorzką czekoladą. W sam raz na małe co nieco. Już wiem jaki deser przygotować na najbliższe rodzinne spotkanie. Rewelacja.
U mnie w roli głównej tofu ale można przygotować też standardową wersję na bazie twarogu pomijając w przepisie płatki drożdżowe i sok z cytryny. Na pewno będzie pysznie.
Składniki na masę sernikową:
- kostka tofu naturalnego o wadze 300 g,
- mleko kokosowe w puszcze o wadze 400 g,
- skórka z cytryny i pomarańczy (starta lub pokrojona w drobną kosteczkę),
- łyżka płatków drożdżowych,
- sok z połówki cytryny,
- 4-5 łyżek białego cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ekstrakt z wanilii
Składniki na spód:
- 5 łyżek suchej kaszy jaglanej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 2 łyżki brązowego cukru muscovado (lub innego + łyżka melasy)
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej umieść puszkę mleka kokosowego w lodówce.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj wszystkie składniki na spód, ciasto powinno dać się formować, jeśli jest zbyt sypkie dodaj więcej oleju kokosowego, konsystencja ciasta w dużej mierze zależy od gatunku mąki. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i równo rozłóż na nim ciasto. Piecz przez 20 minut aż ciasto zacznie się zrumieniać.
- Pokrusz tofu na kawałki, Dodaj mleko kokosowe odlewając wodę - wykorzystaj tylko gęstą część mleka. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
- Wyłóż masę serową na lekko przestudzony spód.
- Umieść w piekarniku blachę z wodą a gdy ta zacznie wrzeć wstaw do piekarnika ciasto, piecz przez 5 minut w temperaturze 180 st.C a później obniż temperaturę do 140 st.C i piecz przez kolejne 10-15 minut. Masa serowa powinna lekko ściąć się na wierzchu ale nie przypiec. Wyłącz piekarnik i studź ciasto razem z piecem. Przestudzone ciasto włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin. Dzięki temu dobrze zastygnie i da się łatwiej pokroić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.