Bardzo lubię dana o wyrazistym, intensywnym smaku w których główną rolę grają przyprawy. Być może dlatego nie mogę oprzeć się daniom takim jak dzisiejsze curry z batata. Mogłabym jeść je codziennie. Dania tego typu są łatwe w przygotowaniu, w prawdzie samo gotowanie zwykle zabiera trochę czasu ale po umieszczeniu wszystkich składników w garnku wystarczy zamieszać od czasu do czasu i zająć się innymi sprawami. Tym razem do przygotowania curry użyłam przede wszystkim batata i marchewki, ich kolor świetnie skomponował się z żółtą pastą curry ale do przygotowania tego dania można użyć również czerwonej lub zielonej pasty. Curry najlepiej smakuje z ryżem ale można je wzbogacić również o pulpeciki z ciecierzycy lub kaszy jaglanej z marchewką i pestkami słonecznika.
Składniki:
- 1 duży batat,
- 2 marchewki,
- pół małego selera
- 5 małych cebul,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki pasty curry,
- kawałek imbiru wielkości kciuka,
- kilka różyczek brokuła,
- 1-2 łodygi selera naciowego,
- kawałek pora,
- natka pietruszki lub kolendry,
- mała puszka mleka kokosowego,
- szklanka czerwonej soczewicy,
- sól do smaku,
- kora cynamonu,
- olej
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
Przygotowanie:
- Pokrój w grubą kostkę batata, marchew, seler, seler naciowy i pora. Cebulę obierz, jeśli jest mała możesz wykorzystać ją w całości lub przekroić na ćwiartki. Odłóż połowę batata a resztę warzyw przesmaż na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem pasty curry.
- Czosnek i imbir posiekaj drobno i dodaj do warzyw. Dodaj soczewicę i cynamon i zalej wodą (lub bulionem). Gotuj przez około 40-50 minut aż warzywa zaczną się rozpadać tworząc podstawę dania. Dodaj pozostałą część batata i gotuj jeszcze przez 20 minut, odkryj danie na ostatnie 10 minut by odparować nadmiar wody. Curry powinno mieć gładką konsystencję z wyraźnymi, choć miękkimi kawałkami batata.
- Na koniec dodaj mleko kokosowe, całe lub tylko gęstą część. Dopraw solą.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.