środa, 27 stycznia 2016

Curry z batata (z ryżem i pulpecikami z ciecierzycy)


Bardzo lubię dana o wyrazistym, intensywnym smaku w których główną rolę grają przyprawy. Być może dlatego nie mogę oprzeć się daniom takim jak dzisiejsze curry z batata. Mogłabym jeść je codziennie. Dania tego typu są łatwe w przygotowaniu, w prawdzie samo gotowanie zwykle zabiera trochę czasu ale po umieszczeniu wszystkich składników w garnku wystarczy zamieszać od czasu do czasu i zająć się innymi sprawami. Tym razem do przygotowania curry użyłam przede wszystkim batata i marchewki, ich kolor świetnie skomponował się z żółtą pastą curry ale do przygotowania tego dania można użyć również czerwonej lub zielonej pasty. Curry najlepiej smakuje z ryżem ale można je wzbogacić również o pulpeciki z ciecierzycy lub kaszy jaglanej z marchewką i pestkami słonecznika.


Składniki:
  • 1 duży batat,
  • 2 marchewki,
  • pół małego selera
  • 5 małych cebul,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki pasty curry,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • kilka różyczek brokuła,
  • 1-2 łodygi selera naciowego,
  • kawałek pora,
  • natka pietruszki lub kolendry,
  • mała puszka mleka kokosowego,
  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • sól do smaku,
  • kora cynamonu,
  • olej
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody

Przygotowanie:
  1. Pokrój w grubą kostkę batata, marchew, seler, seler naciowy i pora. Cebulę obierz, jeśli jest mała możesz wykorzystać ją w całości lub przekroić na ćwiartki. Odłóż połowę batata a resztę warzyw przesmaż na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem pasty curry.
  2. Czosnek i imbir posiekaj drobno i dodaj do warzyw. Dodaj soczewicę i cynamon i zalej wodą (lub bulionem). Gotuj przez około 40-50 minut aż warzywa zaczną się rozpadać tworząc podstawę dania. Dodaj pozostałą część batata i gotuj jeszcze przez 20 minut, odkryj danie na ostatnie 10 minut by odparować nadmiar wody. Curry powinno mieć gładką konsystencję z wyraźnymi, choć miękkimi kawałkami batata. 
  3. Na koniec dodaj mleko kokosowe, całe lub tylko gęstą część. Dopraw solą.
  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub kolendrą.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.