niedziela, 20 września 2015

Cynamonowo-Klonowy deser na gorąco



Jeśli lubicie wytworne, eleganckie desery ten przepis raczej Wam się nie spodoba. To deser z tych, które wyglądają raczej średnio ale pachną i smakują obłędnie. Inspiracją dla niego był przepis na szarlotkę sypaną z tego przepisu, do którego wracam od kliku lat. Swoją wersję robię z krojonych a nie tartych owoców i najczęściej zapiekam w małych, uroczych kokilkach w sam raz na porcję. Przed podaniem deser posypuje orzechami pekan i oblewam złocistym syropem klonowych, dlatego w przepisie wykorzystuję mniej cukru niż w oryginale.

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • 4 czubate łyżki kaszy manny,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżeczki margaryny,
  • 1 duże, najlepiej kwaśne jabłko,
  • 1 średnia marchewka,
  • 8-12 śliwek węgierek,
  • cynamon,
  • syrop klonowy
  • orzechy pecan,
  • ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

Deser możesz przygotować w kokilkach lub w małej foremce do zapiekania (podwój porcję składników). Jeśli chcesz podać deser na talerzykach a nie w kokilkach na dno każdej foremki wsyp pół łyżeczki cukru i połóż okrągły plasterek jabłka przeciętego w poprzek z widocznym gniazdem nasiennym. Cukier skarmelizuje się a jabłko ozdobi deser i sprawi, że łatwiej wyjmiesz je z foremki.
Do miski wsyp mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i tyle cynamonu ile lubisz (u mnie około łyżeczki ), dokładnie wymieszaj. Jabłka pokrój w kostkę (lub zetrzyj na tarce), ze śliwek usuń pestki i pokrój na 4 części, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na dno foremki wsyp pół porcji jabłka, następnie łyżkę suchych składników, tartą marchewkę, suche składniki, śliwki i pozostałe jabłka. Całość przykryj ostatnią warstwą suchych składników. Na wierzchu rozsmaruj łyżeczkę margaryny bezmlecznej, tak by pokryła całą warstwę mąki. Podczas pieczenia margaryna połączy się z mąką i sokiem z owoców tworząc ciasto, które zlepi owoce.  Dla złamania słodkiego smaku lubię wierzch deseru posypać świeżo mieloną solą morską.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. przez ok 20 minut aż wierzch deseru zacznie się rumienić. Podaj na gorąco z syropem klonowym i orzechami pecan. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.