niedziela, 13 września 2015

Tajska zupa krem ze słodkich ziemniaków


Delikatna, rozgrzewająca, zaskakująca smakiem, pyszna... idealna zupa na jesienne obiady. Do przygotowania wystarczy nie więcej niż 20 minut. 

Składniki:
  • 2 szalotki,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • trawa cytrynowa,  
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka selera naciowego,
  • 2 słodkie ziemniaki,
  • 1 duża marchewka,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki żółtego curry,
  • pół łyżeczki płatków papryki chili,
  • pół łyżeczki mielonego galangalu (opcjonalnie),
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • 200 ml mleka kokosowego (z puszki),
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub arachidowego

Przygotowanie:

Szalotki, czosnek, trawę cytrynową i imbir posiekaj i przysmaż na rozgrzanym oleju. Gdy zaczną się karmelizować dodaj pokrojone w kostkę bataty, marchewkę i seler naciowy, posyp brązowym cukrem. Smaż przez chwilę aż warzywa się zrumienią. Zalej bulionem warzywnym, dodaj kurkumę, curry, chilii i galangal i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie zestaw z ognia, dodaj 3/4 mleka kokosowego, sok z polowy cytryny i kilka listków rozmarynu i zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodaj niewielka ilość wrzątku lub bulionu warzywnego.
Przełóż zupę do miseczek, podaj z kleksem mleka kokosowego, posyp posiekanym rozmarynem i skrop olejem arachidowym. Zupę podaję z prażonymi ziarnami sorgo ale świetnie smakuje też z grzankami usmażonymi z czosnkiem i kurkumą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.