Po długim, gorącym lecie nagle przyszła jesień, deszczowa, zimna i nieprzyjemna. W takie dni jak dziś mam tylko ochotę zawinąć się w koc z kubkiem gorącej herbaty jaśminowej i książką i czekać aż wróci lato. A w międzyczasie pocieszam się pyszną zupą pełną słońca zamkniętego w dojrzałych pomidorach. Kilka minut przygotowań, pół godziny pieczenia i pyszny krem gotowy... a w mieszkaniu troszkę cieplej od piekarnika.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- cebula,
- główka czosnku,
- mała papryczka chilli,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki,
- suszone oregano,
- oliwa
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Przekrój pomidory na połówki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Cebule obierz, pokrój w piórka i ułóż na pomidorach. Główkę czosnku przekrój na pół, bez obierania i dodaj do pozostałych warzyw. Skrop oliwą, oprósz ziołami, solą i pieprzem. Piecz aż sok z pomidorów zacznie się lekko karmelizować na dnie naczynia. Wyjmij z piekarnika, pomidory i cebulę przełóż do wysokiego naczynia lub blendera kielichowego, wyciśnij upieczony czosnek z łupin. Zmiksuj wszystkie składniki, dodaj papryczkę chilli. Dla podkręcenia smaku możesz dodać ząbek świeżego czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki i oregano. Podaj z czosnkowymi grzankami lub pieczonym ziemniakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.