wtorek, 8 września 2015

Babeczki grzechu warte...


czyli podwójnie czekoladowe, napakowane kremowym masłem orzechowym babeczki z posypką z orzeszków ziemnych. Niebo w gębie. Nie sposób poprzestać na jednej. Przepis na wyjątkowe okazje, szczególnie dla tych z nas, które liczą kalorie. Ja zacznę od jutra... znowu ;)


Składniki:
  • 280 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1 szklanka mleka sojowego lub innego,
  • 6 łyżek oleju, 
  • gorzka czekolada, 
  • masło orzechowe,
  • orzeszki podprażone na suchej patelni

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Podziel czekoladę na małe kostki. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugim naczyniu wymieszaj mleko, powidła i olej. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj. Wyłóż blachę do babeczek papierowymi papilotkami lub wykorzystaj papilotki wolnostojące. Porcja ciasta wystarczy na ok 20 średnich babeczek. Do każdej papilotki włóż łyżkę ciasta, na wierzch połóż pół łyżeczki masła orzechowego i kostkę czekolady. Przykryj kolejną porcją cista. Napełnij papilotki do połowy wysokości, jeśli cista będzie zbyt dużo wyrosną nierówne. Posyp pokruszonymi orzeszkami. Piecz przez 20-25 minut.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.