wtorek, 15 września 2015

Rozgrzewająca zupa z zielonych warzyw


Czasem mam wrażenie, że najpyszniejsze dania powstają z braku czasu i czystego przypadku. Wróciłam dziś dosyć późno z pracy i miałam ochotę zjeść jakąś lekką zupę. Na gotowania obiadu tak na poważnie było już za późno, właściwie powinnam od razu przejść do kolacji ale co zrobić, jak przyjdzie na coś ochota to nie ma rady trzeba działać. I tak właśnie powstała zupa z delikatnych zielonych warzyw, na oknem widać i czuć już jesień a na talerzu wiosna.

Składniki:
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka brukselek,
  • zielona papryka,
  • cukinia,
  • garść szpinaku,
  • groszek świeży lub mrożony,
  • bób mrożony,
  • świeże zioła np. pietruszka, oregano,
  • czerstwa bagietka lub chleb,
  • 2 łyżki oleju,
  • zielona papryka halapeno w płatkach lub zielona świeża papryczka chilli,
  • bulion warzywny,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Cebulę pokrój w piórka, czosnek posieka, brukselkę przekrój na połówki lub ćwiartki, paprykę pokrój w kostkę, 2/3 cukinii zetrzyj na tarce o grubych oczkach a 1/3 pokrój w grubą kostkę.
Rozgrzej garnek, na dno wlej łyżkę oleju i przesmaż warzywa zaczynając od cebuli i dodając kolejne. Gdy nabiorą złotego koloru dodaj bulion i gotuj przez 5 minut. Dodaj groszek, bób i płatki papryki lub drobno posiekane świeże chilli. Dopraw solą i pieprzem (użyłam świeżo mielonego zielonego pieprzu). Przed podaniem dodaj garść szpinaku i świeże zioła. Podaj z grzankami z bagietki przysmażonymi na łyżce oleju.

W przepisie możesz wykorzystać dowolne zielone warzywa czy zioła. Zamiast grzanek możesz użyć drobnego makaronu np. orzo. Chilli możesz zastąpić imbirem, zupa będzie mocno rozgrzewająca choć nabierze innego charakteru.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.