środa, 9 września 2015

Sałatka z pomidorów i oregano


Gdybym miała wybrać jeden smak, który kojarzy mi się tegorocznym latem byłby to zdecydowanie smak pomidorów. A królową lata byłaby ta sałatka. Niby prosta ale pełna smaku i tak pyszna, że gościła na moim stole czasem dwa razy w tygodniu.

Składniki:
  • pomidory, najlepiej w różnych kolorach i kształtach,
  • płaska łyżka soli,
  • duża garść listków oregano,
  • ciabatta, najlepiej czerstwa,
  • 5 łyżek oleju o neutralnym smaku,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Posiekaj czosnek. W małym słoiczku zmieszaj 3 łyżki oleju, ocet balsamiczny, oregano i czosnek. Wymieszaj o odstaw na kilka minut aby nabrał aromatu. Sos możesz przygotować wcześniej lub w większej ilości i przechowywać go przez kilka dni w lodówce, jest wtedy jeszcze lepszy.
Pomidory pokrój w dowolne kształty. Ja używając różnych odmian pomidorów staram się każdą z nich kroić inaczej, a to w kostkę a to w plasterki czy ósemki. Dzięki temu sałatka jeszcze lepiej się prezentuje. Posyp pomidory łyżką soli i odstaw na 15 minut. Sól wyciągnie z pomidorów wodę, którą należy odsączyć (tylko niewielka część soli zostanie w pomidorach). Do dużej miski wlej 2 łyżki oleju, dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj. Ciabattę pokrój w kostkę. Obtocz w oleju kurkumowym a następnie obsmaż na rozgrzanej patelni aż grzanki staną się złociste i chrupiące. Dodaj do pomidorów sos i listki oregano. Delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj grzanki. 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.