piątek, 4 września 2015

Sałatka z czerwonego ryżu, buraków i jarmużu


Sycąca sałatka z trzech prostych składników, którą można przygotować wcześniej i przechować w lodówce nawet do tygodnia. Z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza.

Składniki:
  • szklanka ugotowanego czerwonego ryżu,
  • szklanka posiekanych liści jarmużu,
  • 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę,
  • łyżka nasion słonecznika uprażona na suchej patelni,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • ząbek czosnku,
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Posiekaj czosnek, wymieszaj go z octem, oliwą, musztardą i tymiankiem. Przygotowany sos odstaw na kilka minut aby nabrał smaku. Możesz przygotować go wcześniej i przechować go w lodówce do czasu aż będzie potrzebny. W misce wymieszaj ryż, jarmuż i buraki. Dodaj sos, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem a na koniec posyp uprażonymi ziarnami słonecznika. Sałatkę można podać od razu ale najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy ryż nabierze smaku a jarmuż zmięknie. Sałatkę z sosem możesz przechowywać w lodówce do 3 dni lub do 7 dni bez sosu.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.