Sycąca sałatka z trzech prostych składników, którą można przygotować wcześniej i przechować w lodówce nawet do tygodnia. Z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza.
Składniki:
- szklanka ugotowanego czerwonego ryżu,
- szklanka posiekanych liści jarmużu,
- 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę,
- łyżka nasion słonecznika uprażona na suchej patelni,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- ząbek czosnku,
- suszony tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Posiekaj czosnek, wymieszaj go z octem, oliwą, musztardą i tymiankiem. Przygotowany sos odstaw na kilka minut aby nabrał smaku. Możesz przygotować go wcześniej i przechować go w lodówce do czasu aż będzie potrzebny. W misce wymieszaj ryż, jarmuż i buraki. Dodaj sos, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem a na koniec posyp uprażonymi ziarnami słonecznika. Sałatkę można podać od razu ale najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy ryż nabierze smaku a jarmuż zmięknie. Sałatkę z sosem możesz przechowywać w lodówce do 3 dni lub do 7 dni bez sosu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.