wtorek, 22 września 2015

Pieczona cukinia z harissą i miętą


Cukinia to jedno z tych warzyw, które zaskakują mnie na każdym kroku. Totalny faworyt tego sezonu, jem je kilka razy w tygodniu i za każdym razem udaje mi się wyczarować coś smacznego. Dziś niestety ranek przywitał nas pierwszym jesiennym przymrozkiem, zmroziło ogródek i koniec ze świeżymi dyniami, cukiniami i melonami. Na szczęście jeszcze przez kilka tygodni będziemy mogli się cieszyć ich smakiem bo nieuszkodzone warzywa dobrze się przechowują. Póki co musiałam zająć się najmniejszymi cukiniami, które ucierpiały przez przymrozek. W efekcie powstało lekkie i bardzo szybkie danie inspirowane przepisem Katie Quinn Davis na Pieczone bakłażany z pastą harissa i czosnkiem. Na pewno będę do niego wracać bo jest przepyszne.
Cukinie podałam z dodatkiem mieszanki kaszy bulgur i vermicelli. Świetne połączenie ale równie dobrze sprawdzi się z kaszą gryczaną, jaglaną czy kuskusem. U mnie jako danie główne ale cukinia będzie też świetna jako dodatek do innego dania.

Składniki:
  • kilka sztuk małych cukinii,
  • 2 łyżki pasty harissa, 
  • ząbek czosnku,
  • garść listków świeżej mięty,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pieprz i sól do smaku,
  • kasza do podania (u mnie bulgur z vermicelli)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Cukinie pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. Przełóż do miski, dodaj harissę*, posiekany czosnek i oliwę. Dobrze wymieszaj by pasta pokryła dokładnie każdy plasterek cukinii. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj dopóki cukinia nie zacznie się rumienić. Podaj z ulubioną kaszą lub jako dodatek do innego dania. Przed podaniem posyp drobno posiekanymi listkami mięty.

*Jeśli nie masz pasty harissa możesz przygotować ją samodzielnie. Upiecz w piekarniku paprykę aż zacznie się lekko przypalać. Na suchej patelni upraż po pół łyżeczki kuminu, kminku i kolendry. Pokrój grubo 1 czerwoną cebulę, papryczkę chilli i 2 ząbki czosnku i podsmaż je na łyżce oleju aż się mocno zrumienią. Zmiksuj wszystkie składniki na pastę. Jeśli będzie zbyt gęsta możesz dodać trochę oliwy. Harissę możesz przechowywać w lodówce minimum 2 tygodnie.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.