Przepadam za sałatkami, lekkie, świeże, sycące, bajecznie kolorowe i zaskakujące. Najchętniej przygotowuję te z dużą ilością sałaty lub innej zieleniny oraz dodatkiem słodkich owoców i chrupiących grzanek. Dziś propozycja na przepyszną sałatkę z figami i migdałami, w sam raz na obiad w upalny jesienny dzień.
Składniki:
- 100 g rukoli,
- 100 g szpinaku,
- 2 świeże figi,
- mała czerwona cebula,
- 5-6 suszonych daktyli,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- czerstwa bagietka,
- garść migdałów,
- pół łyżeczki płatków chilli,
- 1 łyżeczka sumaku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę w półplasterki a daktyle w paseczki.
- Do miseczki wlej ocet i wrzuć do niego cebulę i daktyle. Odstaw na 10 minut.
- Umyj i osusz szpinak i rukolę a następnie ułóż je na sporym półmisku lub głębokim talerzu.
- Porwij bagietkę na kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju a następnie przygotuj na niej grzanki. Smaż bagietkę aż grzanki zrobią się złociste i mocno chrupiące. Posiekaj migdały zostawiając je w sporych kawałkach. Gdy grzanki będą prawie gotowe wrzuć migdały i łyżeczkę sumaku i smaż całość jeszcze przez chwilę.
- W naczyniu połącz 1 łyżkę oleju i sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem.
- Przekrój każdą figę na 8 części. Odciśnij cebulę i daktyle z octu. Udekoruj nimi sałatkę.
- Posyp sałatkę ciepłymi grzankami i migdałami.
- Na koniec skrop całość sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.