poniedziałek, 5 października 2015

Sałatka ze świeżymi figami i migdałami


Przepadam za sałatkami, lekkie, świeże, sycące, bajecznie kolorowe i zaskakujące. Najchętniej przygotowuję te z dużą ilością sałaty lub innej zieleniny oraz dodatkiem słodkich owoców i chrupiących grzanek. Dziś propozycja na przepyszną sałatkę z figami i migdałami, w sam raz na obiad w upalny jesienny dzień.


Składniki:
  • 100 g rukoli,
  • 100 g szpinaku,
  • 2 świeże figi,
  • mała czerwona cebula,
  • 5-6 suszonych daktyli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu z białego wina,
  • czerstwa bagietka,
  • garść migdałów,
  • pół łyżeczki płatków chilli,
  • 1 łyżeczka sumaku,
  • sok z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę w półplasterki a daktyle w paseczki. 
  2. Do miseczki wlej ocet i wrzuć do niego cebulę i daktyle. Odstaw na 10 minut.
  3. Umyj i osusz szpinak i rukolę a następnie ułóż je na sporym półmisku lub głębokim talerzu.
  4. Porwij bagietkę na kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju a następnie przygotuj na niej grzanki. Smaż bagietkę aż grzanki zrobią się złociste i mocno chrupiące. Posiekaj migdały zostawiając je w sporych kawałkach. Gdy grzanki będą prawie gotowe wrzuć migdały i łyżeczkę sumaku i smaż całość jeszcze przez chwilę.
  5. W naczyniu połącz 1 łyżkę oleju i sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem.
  6. Przekrój każdą figę na 8 części. Odciśnij cebulę i daktyle z octu. Udekoruj nimi sałatkę.
  7. Posyp sałatkę ciepłymi grzankami i migdałami.
  8. Na koniec skrop całość sosem.

 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.