środa, 28 października 2015

Nadziewane warzywa w sosie pomidorowym


Uwielbiam przyprawy, ich kolory, teksturę, aromat. Fascynują mnie możliwości, które otwierają się przede mną w kuchni kiedy otwieram szufladę z przyprawami. Kilka szczypt tego, kilka tamtego i nawet z niczego udaje się stworzyć wspaniałe danie. Na co dzień używam ponad stu różnych przypraw. Nie lubię gotowych mieszanek dlatego zaprzyjaźniłam się z moździerzem i sama przygotowuję aromatyczne mieszanki potrzebne do przygotowywanych dań. Lubię te, w których przyprawy grają główną rolę, od jakiegoś czasu eksperymentuję z kuchnią marokańską, arabską, izraelską i indyjską odkrywając coraz to nowe smaki.
Dziś propozycja na lekkie ale pełne aromatu nadziewane warzywa zapiekane w sosie pomidorowym. Do przygotowania dania użyłam małych bakłażanów i ziemniaków ale świetnie sprawdzą się inne warzywa np. cukinia, kalarepa, marchew, cebula. Warto wybierać warzywa o podobnym czasie pieczenia.


Składniki:
  • 2 małe bakłażany,
  • 8-10 małych ziemniaków (w skórce lub bez),
  • puszka krojonych pomidorów lub 0,5 kg świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 2 drobno posiekane lub rozgniecione ząbki czosnku,,
  • cebula, drobno posiekana,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżeczka nasion sezamu,
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/4 łyżeczki chilli,
  • 1/2 łyżeczki garam masala,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka mąki besan (mąki z ciecierzycy),
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka kolendry lub pietruszki

Przygotowanie:
  1. Natnij warzywa w poprzek tworząc kieszonkę na nadzienie. 
  2. W miseczce zmieszaj wszystkie przyprawy, garść natki i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Faszeruj warzywa gotową masalą.
  3. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przysmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Gdy warzywa się przysmażą dodaj pomidory z puszki lub pokrojone w kostkę świeże pomidory. Smaż przez kilka minut aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i pozostałą masalą.
  5. Przełóż sos do naczynia do zapiekania starając się pokryć każde warzywo w naczyniu, na koniec przepłucz patelnię niewielką ilością wody i przelej ją do warzyw.
  6. Zapiekaj przez około 30 minut, na pierwsze 15 minut możesz przykryć danie folią aluminiową.
  7. Przed podaniem posyp natką.














Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.