sobota, 1 sierpnia 2015

Sycąca zupa z selerem i kukurydzą


Gęsta, pełna warzy, orzeźwiająca a przy tym błyskawiczna zupa na mały i wielki apetyt. Dorze sprawdzi się w środku lata, gdy warzywa są najsmaczniejsze jak i zimą przygotowana z mrożonych warzyw. W chłodniejsze dni warto dodać do niej kawałek startego imbiru, który nie tylko podkręci smak zupy ale sprawi, że nawet w mroźny dzień zupa będzie rozgrzewająca.

Składniki:
  • seler korzeniowy,
  • 1-2 łodygi selera naciowego,
  • 3 kolby świeżej kukurydzy lub puszka kukurydzy,
  • garść fasolki szparagowej,
  • 100 g cebuli lub pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała papryczka chilli,
  • 1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego),
  • 1 łyżka oleju,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda lub bulion warzywny,
  • cebulka dymka lub szczypiorek,
  • olej chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Warzywa umyj dokładnie, obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Kukurydzę zetnij ostrym nożem z kolby. Czosnek posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej, dodaj seler korzeniowy, kukurydzę i fasolkę. Smaż przez kilka minut aż warzywa zaczną się karmelizować i zmiękną. Dodaj cebulę, seler naciowy, papryczkę i czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę.

Warzywa podlej mlekiem sojowym. Podduś przez chwilę aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Według mnie zupa jest najsmaczniejsza kiedy kukurydza jest al dente. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj wody lub bulionu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp cebulką i skrop oliwą chilli.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.