wtorek, 11 sierpnia 2015

Kalafior BBQ z ryżem


Moja propozycja na sycące letnie danie do przygotowania w kilka chwil. Sos można przygotować wcześniej lub w większej ilości i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Wzorowałam go na sosie BBQ przez co idealnie pasuje do tego dania jak i do grillowanych warzyw.

Składniki:
  • 500 g kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki,'
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego zaparzonego 3 łyżkami wrzątku,
  • 1-2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub rzepakowego do smażenia
Sos sojowy, olej sezamowy, siemię i mąkę ziemniaczaną wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj blenderem do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, jeśli jest zbyt gęste dodaj wody. Do miski wsyp różyczki kalafiora, polej marynatą i dokładnie wymieszaj starając się jak najdokładniej oblepić nią kalafiora. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kalafiora z każdej strony aż mocno się zrumieni.

Składniki na sos:
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • pół szklanki keczupu dobrej jakości,
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka cukru, syropu z agawy lub innego słodu (użyłam cukru trzcinowego muscovado ze względu na jego karmelowy aromat),
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki,
  • 1/4 szklanki wody,
  • łyżka wegańskiego sosu sojowego lub wegańskiego sosu worcestershire,
  • ewentualnie sól do smaku
Na patelni na której smażony był kalafior podsmaż posiekaną cebulkę, imbir i czosnek aż zaczną się karmelizować. Dodaj keczup, musztardę, ocet balsamiczny, cukier, sos sojowy i wędzoną paprykę oraz wodę. Gotuj przez chwilę aż wszystkie składniki się połączą a sos stanie się gęsty i błyszczący.
Do sosu wrzucić kalafiora, dobrze wymieszać i dusić przez kilka minut aż kalafior lekko zmięknie a woda z sosu odparuje.

Najlepiej smakuje z ryżem i gotowanymi na parze brokułami lub sałatką z zielonych warzyw. Przed podaniem posyp uprażonym sezamem i dymką.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.