sobota, 15 sierpnia 2015

Racuchy z marchewką i mirabelkami


Tradycja w troszkę innym wydaniu czyli pyszne racuszki dodatkiem marchewki i mirabelek. Lekkie, pachnące cynamonem i gałką muszkatołową... pyszne. Dla łasuchów i nie tylko.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1,5 szklanka mleka owsianego lub innego,
  • 1 gotowana marchewka,
  • garść mirabelek odpestkowanych i pokrojonych w małe kawałki,
  • opakowanie suchych drożdży (7g),
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • gałka muszkatołowa,
  • cynamon,
  • szczypta soli, 
  • olej do smażenia np. kokosowy

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem, drożdżami i szczyptą soli. Dodaj pół łyżeczki (lub więcej) cynamonu i ok 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.  Marchewkę zmiksuj z mlekiem, dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj na gadką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę więcej mleka lub ciepłej wody. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Na koniec wmieszaj delikatnie kawałki mirabelek. Smaż na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotej, chrupiącej skórki.
Racuszki najlepiej smakują jeszcze gorące, posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem wiśniowym lub mirabelkowym.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.