niedziela, 2 sierpnia 2015

Warzywne noodle z sosem sezamowo-fistaszkowym


Warzywne noodle czy jak kto woli makaron z warzyw to jeden z moich ulubionych sposobów na pyszne dania, które można przygotować w kilkanaście minut. Wystarczy posiekać wybrane warzywa spiralizerem, wymieszać kilka składników na sos i cieszyć się smakiem lekkiego, sycącego dania.

Składniki:
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka
  • garść grubo posiekanej zielonej cebulki,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3-4 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • sól do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Z cukinii i marchewki zrób makaron. Jeśli nie masz spiralizera skorzystaj z mandoliny, nożyka do julienne lub po prostu ostrego noża.

W naczyniu zmieszaj masło orzechowe, olej, syrop z agawy, sok z cytryny i sos sojowy. Dodaj 3 łyżki wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj więcej wody i ponownie wymieszaj.

Na suchej, rozgrzanej patelni podpraż orzeszki i sezam.

Połącz warzywa z sosem i dokładnie je wymieszaj. Odstaw na 5 minut by warzywa lekko zmiękły i nabrały smaku. Przed podaniem posyp uprażonymi orzechami i sezamem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.