czwartek, 6 sierpnia 2015

Spagetti z cukinii z jarmużowym pesto


Cukinia nigdy nie należała do moich ulubionych warzyw i choć w moim menu pojawiała się do tej pory bardzo często była raczej tłem dla innych, bardziej zdecydowanych smaków. Tak było do czasu... do czasu aż odkryłam spagetti z cukinii. Przygotowanie "makaronu" z warzyw to świetny sposób na przemycenie w diecie jeszcze większej ilości warzy, obniżenie kaloryczności posiłku lub po prostu stworzenie czegoś nowego. W końcu w kuchni nie ma żadnych granic...



Składniki:
  • 2 cukinie (najlepiej o długości nie przekraczającej 25 cm, czym mniejsze tym smaczniejsze),
  • duża garść jarmużu,
  • garść listków bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa (dowolna, można wykorzystać olej spod suszonych pomidorów),
  • orzeszki piniowe (łyżka lub więcej),
  • sól,
  • pieprz,
  • zimna woda,
  • garść bobu lub groszku (ugotowanego na parze, opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Cukinie pokrój na spagetti przy pomocy spiralizera. Jeśli nie posiadasz tego (genialnego;)) przyrządu pokrój warzywa nożem do julienne, obieraczką do warzyw lub zwykłym nożem.

W blenderze kielichowym umieścić jarmuż, bazylię, orzeszki piniowe, czosnek i oliwę. Jeśli tak jak ja ograniczasz ilość tłuszczu w posiłkach dodaj 1 łyżkę oliwy i 2-3 łyżki wody (lub więcej, jeśli potrzeba). 

Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania konsystencji pesto. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj "spagetti" z pesto, tak by "makaron pokrył się nim równomiernie. Na koniec dodaj ugotowany bób lub groszek. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.