sobota, 8 sierpnia 2015

Zupa porowa z pieczarkami


Ta pyszna, gęsta zupa to propozycja w raz sam na rozgrzewający obiad w jesienny, chłodny dzień choć na pomysł jej przygotowania wpadłam w środku lata. Latem rzadko miewam ochotę na zupy, częściej na moim stole goszczą sałatki i przeróżne dania z sezonowych warzyw ale po prostu musiałam ją przygotować. Wiadomo, świeże warzywa smakują najlepiej nawet jeśli samo danie bardziej pasowałoby do innej pory roku.

Składniki:
  • 1 por,
  • 300-400 g pieczarek, 
  • 300 g kalafiora,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • olej,
  • ząbek czosnku,
  • suszony tymianek,
  • natka pietruszki,
  • sól, 
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa
  •  

Przygotowanie:

Kalafiora podziel na różyczki i gotuj do miękkości w bulionie warzywnym. 

Pora i pieczarki oczyścić i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i przysmaż kolejno pora i pieczarki, podlej niewielką ilością bulionu i duś przez kilka minut na małym ogniu aż warzywa zmiękną. 

Ugotowanego kalafiora zmiksuj blenderem ręcznym na gęsty krem z dodatkiem mleka sojowego, czosnku i bulionu. Dopraw tymiankiem i gałką muszkatołową. Dodaj podduszonego pora i pieczarki i gotuj przez chwile razem by smaki się połączyły. 

Dopraw zupę solą i pieprzem a tuż przed podaniem posyp natką pietruszki.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.