Ta pyszna, gęsta zupa to propozycja w raz sam na rozgrzewający obiad w jesienny, chłodny dzień choć na pomysł jej przygotowania wpadłam w środku lata. Latem rzadko miewam ochotę na zupy, częściej na moim stole goszczą sałatki i przeróżne dania z sezonowych warzyw ale po prostu musiałam ją przygotować. Wiadomo, świeże warzywa smakują najlepiej nawet jeśli samo danie bardziej pasowałoby do innej pory roku.
Składniki:
- 1 por,
- 300-400 g pieczarek,
- 300 g kalafiora,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- olej,
- ząbek czosnku,
- suszony tymianek,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Kalafiora podziel na różyczki i gotuj do miękkości w bulionie warzywnym.
Pora i pieczarki oczyścić i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i przysmaż kolejno pora i pieczarki, podlej niewielką ilością bulionu i duś przez kilka minut na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Ugotowanego kalafiora zmiksuj blenderem ręcznym na gęsty krem z dodatkiem mleka sojowego, czosnku i bulionu. Dopraw tymiankiem i gałką muszkatołową. Dodaj podduszonego pora i pieczarki i gotuj przez chwile razem by smaki się połączyły.
Dopraw zupę solą i pieprzem a tuż przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.