niedziela, 9 sierpnia 2015

Fasolka szparagowa na ostro


Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Wystarczy kilka minut by w upalny dzień przygotować pyszne, sycące danie. Najczęściej jadam tę tradycyjną, gotowaną na parze lub z wody z bułką tartą. Od czasu do czasu mam jednak ochotę odczarować to pyszne warzywo i podać je inaczej niż zwykle. A gdy uda się to zrobić w mniej niż pół godziny wtedy sukces murowany.


Składniki:
  • 500 g dowolnej fasolki szparagowej (surowej lub ugotowanej na parze),
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • mały kawałek świeżego imbiru,
  • cebulka dymka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
  • pól łyżeczki ostrej papryki w płatkach (np. habanero lub chilli),
  • 2 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich (lub innego),
  • sól do smaku
 

Przygotowanie:

Imbir, czosnek i cebulkę posiekaj w plasterki lub słupki. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju, wsyp pieprz i paprykę i smaż przez chwilę aż z patelni zacznie się unosić wyraźny zapach przypraw. Dodaj imbir i czosnek i smaż aż lekko się skarmelizują (ale nie przypalą). Na koniec dodaj dymkę i jeszcze chwilę przesmaż. Przełożyć do drugiego naczynia i odstawić na chwilę.

Na patelnie wlej pozostały olej, wrzuć umytą i osuszoną fasolkę. Smaż aż fasolka zmięknie i zacznie się zrumieniać. Może to potrwać 15-25 minut w zależności od gatunku fasolki i jej wielkości. Jeśli chcesz skrócić proces smażenia użyj wcześniej podgotowanej fasolki. Kiedy będzie już odpowiednio miękka dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i przysmażone przyprawy i smaż całość jeszcze przez około 2 minuty aby fasolka przeniknęła smakiem przypraw. Posól do smaku.


Jako dodatek polecam duuużą szklankę zimnej wody:).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.