Inspiracją do tego dania był przepis na Smażone ziemniaki z przyprawami z książki Wyprawy po przyprawy - S. Parle i E. Grazette. W oryginale wykorzystane zostały ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 2-3 cm, ugotowane, osuszone i usmażone w głębokim oleju. W mojej wersji ziemniaki zostały upieczone w piekarniku co pozwoliło na użycie tylko minimalnej ilości oleju i skróciło czas przygotowania. Bez względu na sposób przygotowania smak nieziemski ;)
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 1 łyżeczka oleju (użyłam oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem, tymiankiem i czerwonym pieprzem),
- 1 łyżeczka nasion kardamonu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 łyżeczka nasion kolendry (uprażonej na suchej patelni),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki goździków,
- 1/2 łyżeczki nasion fenkułu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- szczypta chilli w proszku,
- sól morska
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Ziemniaki pokrój w plasterki o grubości 3-5 mm. Przełóż na blachę do pieczenia, skrop olejem i dobrze natrzyj tak aby natłuścić powierzchnię każdego plasterka. Piecz przez 10-15 minut aż ziemniaki mocno się zrumienią. W tym czasie wymieszaj przyprawy i rozetrzyj je w moździerzu lub zmiksuj w młynku od kawy. Upieczone ziemniaki i oprósz mieszanką przypraw. Jeśli chcesz możesz je również posolić do smaku. Smakują świetnie na gorąco jako dodatek do fasolki szparagowej lub sałaty. Jeśli pokroisz ziemniaki w bardzo cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny i upieczesz je na chrupko otrzymasz pyszne, niezwykle aromatyczne domowe chipsy idealne do podgryzania w czasie imprezy ze znajomymi lub oglądania filmu ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.