poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Polenta z pieczonymi pomidorkami


Przez ostatnie kilka tygodni jak ognia unikałam piekarnika... wystarczył mi ten za oknem. Po wczorajszym załamaniu pogody dziś za oknem zimno i szaro. To najlepszy moment na przygotowanie rozgrzewającego dania z pysznymi pomidorkami prosto z krzaczków.


Składniki:
  • szklanka pomidorków koktajlowych lub innych małych pomidorków, najlepiej różnokolorowych, większe można przeciąć na pół lub na ćwiartki,
  • łyżka oleju,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • 100 g polenty,
  • 200 ml wrzątku,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeże zioła np. oregano

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200 st. C. Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ocet balsamiczny. Wsyp pomidorki i wymieszaj je tak, by marynata pokryła dokładnie każdy owoc. Piecz pomidorki przez około 15 minut, dodaj czosnek i piecz jeszcze chwilę aż pomidorki zaczną się karmelizować a czosnek lekko się zarumieni i puści aromat.

Ostrożnie przełóż pomidorki do innego naczynia pozostawiając sok z pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Wsyp do niego polentę i wlej wrzątek. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli to konieczne dodaj trochę wody. Odstaw na kilka minut aby polenta napęczniała. Na koniec wyłóż pomidorki, posyp danie świeżymi ziołami, dopraw solą i pieprzem. Możesz również skropić całość octem balsamicznym.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.