czwartek, 13 sierpnia 2015

Burgery brokułowo-ziemniaczane


Nigdy nie przepadałam za burgerami. Wszystko zmieniło się gdy pierwszy raz zrobiłam burgery warzywne. Od tego czasu pojawiają się w moim menu przynajmniej 2 razy w miesiącu, za każdym razem inne, z samych warzyw, z dodatkiem kaszy lub nasion, smażone na patelni lub w chłodniejsze dni pieczone w piekarniku. Z ulubionymi dodatkami, frytkami z piekarnika lub surową marchewką do chrupania. Domowy fast food nie ma sobie równych.


Składniki (na około 10 burgerów):
  • 500 g ziemniaków, ugotowanych i stłuczonych,
  • 500 g surowego brokuła, rozdrobnionego w blenderze,
  • 100 g wędzonego tofu (lub innego) startego na tarce o grubych oczkach lub rozgniecionego,
  • 100 g mielonych płatków owsianych lub mąki ziemniaczanej,
  • 1 mała cebula posiekana,
  • natka pietruszki lub zielona cebulka,
  • sól, 
  • pieprz,
  • papryka wędzona w proszku,
  • suszony tymianek,
  • ziarna sezamu do panierowania,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę podsmaż na złoto. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj na gładką masę, dopraw do smaku. Formuj burgery, panieruj w ziarnach sezamu i smaż na rozgrzanym oleju lub ułóż na papierze do pieczenia i piecz aż się przyrumienią.

Podaj w podgrzanej na patelni lub w piekarniku bułce z ulubionymi dodatkami (sałata, pikle, czerwona cebula, kapusta kiszona itd..) lub jako warzywne kotlety do obiadu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.