wtorek, 28 lipca 2015

Tęczowa sałatka z sosem czosnkowo sezamowym


Tę sałatkę możesz tak naprawdę przyrządzić za każdym razem inaczej, dodając takie składniki jakie akurat masz pod ręką. Kluczem jest aromatyczny sos sezamowo-czosnkowy, dzięki któremu sałatka nabierze niecodziennego aromatu. Jarmuż możesz zastąpić szpinakiem, rukolą lub dowolną zieleniną, kapustę czerwoną kapustą białą, pekińską lub włoską, zielone winogrona możesz zastąpić czarnymi albo zmienić na brzoskwinie czy mandarynki. Ilość kombinacji jest nieograniczona i w tym cała zabawa. Dopierając warzywa kieruję się nie tylko smakiem ale i ich kolorystyką. W końcu zaczynamy jeść oczami zanim poczujemy smak.

Składniki:
  • jarmuż,
  • kapusta czerwona,
  • marchew,
  • ogórek,
  • rzodkiewka 
  • czerwona cebula,
  • cebulka dymka,
  • pomidory, 
  • pieczarki,
  • winogrona,
  • olej sezamowy,
  • sok z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • papryczka chilli,
  • sos sojowy,
  • pieprz,
  • sól,
  • sezam
 
Przygotowanie:

Warzywa i owoce pokrój w plasterki, kostkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub obieraczką do warzyw.  

Zmieszaj olej sezamowy z sokiem z cytryny i sosem sojowym (w równych częściach zależnie od potrzeb), dodaj posiekany czosnek, papryczkę i dopraw pieprzem. 

Wymieszaj sos z warzywami i odstaw na kilka minut aby nabrały smaku i lekko zmiękły. 

Na koniec dodaj winogrona, wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Pyszne, proste danie w kilka minut gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.