sobota, 18 lipca 2015

Ryż na mleku kokosowym z musem brzoskwiniowym


Ryż na słodko to jedno z moich comfort food. Dobre z każdego powodu, o każdej porze i pod każdą postacią. Kiedyś na mleku krowim dziś na mleku kokosowym, migdałowym czy innym roślinnym. Za każdym razem inny, zawsze pyszny i sycący i poprawiający nastrój. To idealny pomysł na ciepły lub zimny deser czy śniadanie do pracy, wystarczy przygotować dzień wcześniej, zamknąć w słoiczku by rano cieszyć się pysznym śniadaniem.

Składniki:
  • 100 g ryżu jaśminowego (lub zwykłego),
  • 250 ml mleka kokosowego (lub innego)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych, 
  • 2 dojrzałe brzoskwinie,
  • opcjonalnie owoce do przybrania 
 

Przygotowanie:

Ryż kilkakrotnie przepłucz wodą. W garnku zagotuj mleko i wsyp ryż. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy płyn prawie w całości odparuje zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 10 minut. Często połowę mleka zastępuję wodą, wsypując ryż na gotującą się wodę i dolewając mleko po około 5 minutach, cały czas kontrolując zawartość płynu w garnku by ryż się nie przypalił.
Do gorącego jeszcze ryżu wsyp cukier i szczyptę soli, wymieszaj, podziel na porcje i przełóż do słoiczków lub miseczek.
Usuń pestki z brzoskwiń. Zmiksuj je blenderem na gładką masę. Wyłóż porcje musu na ryż. Posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj świeżymi owocami. Podawaj na ciepło lub na zimno.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.