Ryż na słodko to jedno z moich comfort food. Dobre z każdego powodu, o każdej porze i pod każdą postacią. Kiedyś na mleku krowim dziś na mleku kokosowym, migdałowym czy innym roślinnym. Za każdym razem inny, zawsze pyszny i sycący i poprawiający nastrój. To idealny pomysł na ciepły lub zimny deser czy śniadanie do pracy, wystarczy przygotować dzień wcześniej, zamknąć w słoiczku by rano cieszyć się pysznym śniadaniem.
Składniki:
- 100 g ryżu jaśminowego (lub zwykłego),
- 250 ml mleka kokosowego (lub innego)
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 2 dojrzałe brzoskwinie,
- opcjonalnie owoce do przybrania
Przygotowanie:
Ryż kilkakrotnie przepłucz wodą. W garnku zagotuj mleko i wsyp ryż. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy płyn prawie w całości odparuje zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 10 minut. Często połowę mleka zastępuję wodą, wsypując ryż na gotującą się wodę i dolewając mleko po około 5 minutach, cały czas kontrolując zawartość płynu w garnku by ryż się nie przypalił.
Do gorącego jeszcze ryżu wsyp cukier i szczyptę soli, wymieszaj, podziel na porcje i przełóż do słoiczków lub miseczek.
Usuń pestki z brzoskwiń. Zmiksuj je blenderem na gładką masę. Wyłóż porcje musu na ryż. Posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj świeżymi owocami. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.