poniedziałek, 13 lipca 2015

Waniliowe racuszki z migdałowym twarożkiem i malinami


Delikatne waniliowo-migdałowe racuszki z twarożkiem migdałowym i słodkimi malinami czyli coś dla łasuchów i nie tylko. Dobre na rodzinne śniadanie, lunch czy podwieczorek. Wymagają troszkę pracy przy przygotowaniu twarożku dlatego warto rozpocząć przygotowania dzień wcześniej. Spróbujcie sami!

Składniki:
  • 100 g zblanszowanych migdałów, 
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych, 
  • sok z cytryny,
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • maliny,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Migdały zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zmiksuj przez kilka minut z wodą w której się moczyły i przecedzić przez gazę. Płyn, który odsączysz to mleko migdałowe, które wykorzystamy przygotowując racuchy. Odsączoną masę migdałową, dodaj sok z cytryny i płatki drożdżowe. Płatki mają bardzo intensywny smak dlatego warto dodawać je partiami. Dodaj łyżkę cukru (lub więcej) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej pół godziny aby serek nabrał smaku. Możesz dodać odrobinę ekstrakty z wanilii.
Mąkę zmieszaj z pozostałym cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Dodaj szklankę mleka migdałowego i odrobinę ekstraktu waniliowego. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj tyle mleka ile potrzeba do uzyskania gęstego ale nadal lejącego ciasta. Smaż na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
Podaj z migdałowym twarożkiem i świeżymi malinami. Jeśli chcesz posyp racuchy dodatkowo cukrem pudrem lub polej syropem klonowym.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.