Delikatne waniliowo-migdałowe racuszki z twarożkiem migdałowym i słodkimi malinami czyli coś dla łasuchów i nie tylko. Dobre na rodzinne śniadanie, lunch czy podwieczorek. Wymagają troszkę pracy przy przygotowaniu twarożku dlatego warto rozpocząć przygotowania dzień wcześniej. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 100 g zblanszowanych migdałów,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- sok z cytryny,
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- ekstrakt waniliowy,
- maliny,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Migdały zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zmiksuj przez kilka minut z wodą w której się moczyły i przecedzić przez gazę. Płyn, który odsączysz to mleko migdałowe, które wykorzystamy przygotowując racuchy. Odsączoną masę migdałową, dodaj sok z cytryny i płatki drożdżowe. Płatki mają bardzo intensywny smak dlatego warto dodawać je partiami. Dodaj łyżkę cukru (lub więcej) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej pół godziny aby serek nabrał smaku. Możesz dodać odrobinę ekstrakty z wanilii.
Mąkę zmieszaj z pozostałym cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Dodaj szklankę mleka migdałowego i odrobinę ekstraktu waniliowego. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj tyle mleka ile potrzeba do uzyskania gęstego ale nadal lejącego ciasta. Smaż na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
Podaj z migdałowym twarożkiem i świeżymi malinami. Jeśli chcesz posyp racuchy dodatkowo cukrem pudrem lub polej syropem klonowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.