Bombay Potatoses czyli aromatyczne, pikantne, błyskawiczne danie w stylu hinduskim. Świetne na samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach bez soli),
- 1 łyżka kuminu,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- świeży imbir (ok. 3 cm, obrany i posiekany),
- 2 ząbki czosnku (posiekane),
- 1 łyżeczka mielonego chilli,
- 1 papryczka chilli (drobno posiekana),
- kilka liści curry (opcjonalnie),
- sól morska (do smaku),
- 5 łyżek oleju o neutralnym smaku,
- kilka listków kolendry lub pietruszki
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Można wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki.
Patelnie mocno rozgrzać, wlać olej, wsypać ziarna kuminu, kolendry i liście curry. Smażyć przez chwilę aż zaczną się uwalniać olejki eteryczne a kuchnię wypełni aromat przypraw. Wsypać pozostałe przyprawy {oprócz soli) i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać ziemniaki, obtoczyć je w przyprawach i smażyć aż lekko się zrumienią.
Posypać natką kolendry lub pietruszki i odrobiną soli. Ziemniaki są tak aromatyczne i pełne smaku, że sól można pominąć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.