Zupa z batata z kaszą jaglana i pieprzem cytrynowym to pomysł na błyskawiczny, sycący i rozgrzewający obiad. Kilka kropel oleju z pestek dyni dodaje zupie głębi i ciekawego smaku. W sam raz na dni takie jak dzisiejszy, gdy za oknem biało.
Składniki:
- duży batat,
- bulion warzywny,
- łyżka mleka kokosowego (lub śmietanki/mleka roślinnego),
- ząbek czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- skórka starta c cytryny,
- pół łyżeczki curry,
- pieprz cytrynowy lub pieprz czarny młotkowany
- sól do smaku,
- kasza jaglana,
- olej z pestek dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zagotuj bulion, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz drobno posiekany imbir. Gotuj przez ok 15 minut aż batat będzie miękki.
- Zestaw z ognia, dodaj posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny, curry i mleko kokosowe. Zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj bulionu lub wody. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym.
- Zupę podaj z ciepłą kaszą jaglaną. Przed podaniem skrop olejem z pestek dyni i posyp pieprzem cytrynowym i świeżo startą skórką z cytryny.
Smacznego!
nigdy nie jadłam batatów ale chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
wygląda bardzo apetycznie! i ma bardzo ładny kolor :) na pewno zrobię kiedyś taką zupę
OdpowiedzUsuń