poniedziałek, 23 listopada 2015

Zupa z batata z kaszą jaglaną i pieprzem cytrynowym



Zupa z batata z kaszą jaglana i pieprzem cytrynowym to pomysł na błyskawiczny, sycący i rozgrzewający obiad. Kilka kropel oleju z pestek dyni dodaje zupie głębi i ciekawego smaku. W sam raz na dni takie jak dzisiejszy, gdy za oknem biało.


Składniki:
  • duży batat,
  • bulion warzywny,
  • łyżka mleka kokosowego (lub śmietanki/mleka roślinnego),
  • ząbek czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • skórka starta c cytryny,
  • pół łyżeczki curry,
  • pieprz cytrynowy lub pieprz czarny młotkowany
  • sól do smaku,
  • kasza jaglana,
  • olej z pestek dyni (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Zagotuj bulion, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz drobno posiekany imbir. Gotuj przez ok 15 minut aż batat będzie miękki.
  2. Zestaw z ognia, dodaj posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny, curry i mleko kokosowe. Zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj bulionu lub wody. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym.
  3. Zupę podaj z ciepłą kaszą jaglaną. Przed podaniem skrop olejem z pestek dyni i posyp pieprzem cytrynowym i świeżo startą skórką z cytryny.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam batatów ale chętnie bym spróbowała ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie! i ma bardzo ładny kolor :) na pewno zrobię kiedyś taką zupę

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.