niedziela, 1 listopada 2015

Lekka sałatka z pieczonego kalafiora


Uwielbiam mój piekarnik, przyznaję się bez bicia. Używam go co najmniej kilka razy w tygodniu i za każdym razem staram się maksymalnie wykorzystać jego możliwości. Nic więc dziwnego, że oprócz dania głównego zwykle lądują w nim warzywa na sałatkę, dynia na pure czy tofu à la mielone. Potem wystarczy dodać odpowiednie składniki i kolejne danie gotowe. Dziś przy okazji innego dania upiekłam różyczki kalafiorów, które stanowiły podstawę cudownej sałatki. Nie zrażajcie się kolorem, fiolet na talerzu może nie zawsze prezentuje się najlepiej ale w połączeniu z soczystą zielenią pietruszki i czerwienią granatu wygląda świetnie a smakuje jak to kalafior, zawsze wspaniale.


Składniki:
  • 1 mały kalafior (użyłam kalafiorów o białych i fioletowych różyczkach),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 duża łodyga selera,
  • garść orzechów laskowych,
  • mały owoc granatu,
  • melasa z granatu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • łyżka oleju
  • garść natki pietruszki - najlepiej całe listki

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Podziel na różyczki kwiat kalafiora, przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem i oprósz solą i pieprzem. Piecz przez 20-30 minut aż kalafior zrobi się miękki i zacznie się karmelizować.
  2. Pod koniec pieczenia umieść w piekarniku garść orzechów laskowych.
  3. Ostudź kalafiora i orzechy. Posiekaj orzechy.
  4. Posiekaj czosnek i przełóż go do miski, dodaj cynamon, ziele angielskie i 2-3 łyżki melasy z granatu. Wymieszaj.
  5. Przekrój na pół owoc granatu i uderzając w skórkę łyżką wykrusz nasiona do miski. 
  6. Pokrój łodygę selera na plasterki i dodaj do miski wraz z przestudzonym kalafiorem. 
  7. Wymieszaj zawartość miski, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i posyp posiekanymi orzechami




Sałatka świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu ale pełni smaku nabiera z czasem, dlatego warto przygotować ją wcześniej.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.