wtorek, 17 listopada 2015

Dyniowe curry z mlekiem kokosowym


Curry to danie, które można chyba przygotować ze wszystkiego i zawsze wyjdzie pyszne, sycące i rozgrzewające. Wprost idealne gdy za oknem znów szaro i ponuro a curry z dyni to samo słonce na talerzu. W przepisie wykorzystałam domową, żółtą pastę curry i od dziś jestem zdecydowanie fanką past w wersji DIY. Te sklepowe, choć bardzo aromatyczne wydają mi się przeraźliwie słone a przygotowując pastę sama mam wpływ na ilość składników które do niej dodaję. Efekt zaskakująco smaczny. Obok dyni w curry znalazła się soczewica, ciecierzyca oraz brokuł. To świetny sposób na wykorzystanie nie tylko różyczek z brokuła ale przede wszystkim łodygi, która podczas długiego gotowania zagęści curry i doda mu aromatu. Zdecydowanie polecam. Curry należy do moich ulubionych dań a w tej wersji jest przepyszne.

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):

  • 2 łyżki żółtej pasty curry,
  • 4 małe cebule,
  • mała dynia a słodkim, pomarańczowym miąższu (u mnie po oczyszczeniu ok. 600 g),
  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • szklanka ciecierzycy z zalewy (lub gotowanej),
  • łodyga z brokuła lub ok 200 g różyczek,
  • 2-3 łyżki tłustego mleka kokosowego,
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Dynię obierz ze skórki (o ile nie używasz odmiany Hokkaido), pokrój w kostkę o boku 2-3 cm. Nie wyrzucaj pestek, oczyść je a potem upraż na suchej patelni lub w piekarniku, będą świetną przekąską lub dodatkiem do sałatek czy zup.
  2. Rozgrzej garnek, na dno wrzuć pastę curry i chwilę przesmaż, ciągle mieszając. Dodaj pokrojone cebulki. Smaż przez kilka minut a następnie dodaj połowę dyni, pokrojoną łodygę brokuła i soczewicę. Całość zalej szklanką wody. Zagotuj a potem gotuj pod przykryciem przez ok.40-50 minut aż zawartość garnka lekko się rozgotuje. 
  3. Po tym czasie dodaj do garnka ciecierzycę, resztę dyni i różyczki brokuła. Gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu aż dynia stanie się miękka ale nie zacznie się jeszcze rozpadać.
  4. Na koniec dodaj do dania mleko kokosowe i delikatnie wymieszaj. Dodatek tłustego mleka sprawi, że curry nabierze egzotycznego aromatu i stanie się niezwykle kremowe.
  5. Curry podałam z białym ryżem posypane szczypiorkiem ale świetnie pasować będzie do niego świeża kolendra.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.