wtorek, 10 listopada 2015

Kolorowa sałatka z kaszy jaglanej... na dwa sposoby


Kilka dni temu moja Chrześnica skończyła 3 latka i mieliśmy kolejną okazję do spotkania w większym, rodzinnym gronie. Jako, że rodzice mojej księżniczki preferują raczej standardową dietę postanowiłam, że aby nie robić im dodatkowego kłopotu przygotuję coś od siebie. Przejrzałam zapasy i zabrałam się do pracy. Efekt był zaskakujący, bardzo smaczny i do tego w dwóch wersjach.
Sałatka nie tylko pięknie się prezentowała ale zawierała same pyszności w tym moja ukochaną kaszę jaglaną, która stanowiła jej podstawę. 
Długo zastanawiałam się, którą wersje przepisu na tę sałatkę chciałabym opublikować na blogu i wreszcie, po rozpatrzeniu wszystkich opcji i rodzinnej degustacji, która nie rozstrzygnęła sprawy doszłam do wniosku, że wybór jest niemożliwy dlatego w dzisiejszym poście będą aż dwa przepisy... a właściwie jeden przepis w dwóch odsłonach. To tylko dowód na to, jak niewielka zmiana może wpłynąć na smak całego dania.

Składniki na sałatkę:
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • pół szklanki ciecierzycy ( z zalewy lub 1/5 suchej namoczona i ugotowana),
  • kilka różyczek brokuła sparzonych we wrzątku lub ugotowanych na parze,
  • pestki  z połówki granatu,
  • kilka czarnych oliwek,
  • garść uprażonych i posiekanych migdałów,
  • 1/4 czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę),
  • mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach,
  • łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki,
  • garść rodzynek,
  • natka pietruszki podzielona na listki, łodygi posiekane,
  • czerwona cebula posiekana w drobną kostkę,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu,
  • ząbek czosnku, drobno posiekany,
  • skórka z połówki cytryny, starta lub drobno posiekana,
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj kaszę jaglaną z kurkumą. Dodaj pozostałe składniki.
  2. Dodaj wybrany sos, dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki by sałatka nabrała smaku.
  3. Przed podaniem udekoruj pietruszką, pestkami granatu i posiekanymi migdałami.
  4. wersję z sosem z melasy z granatów możesz dodatkowo skropić samą melasą.

Sos z melasy z granatów:
  • 2 łyżki melasy z granatów,
  • 4 łyżki oleju o łagodnym smaku,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub cukru
Wymieszaj składniki aż do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu.


Majonez sojowy (ok. 1,5 szklanki gotowego majonezu):
  • pół szklanki mleka sojowego.
  • 250 ml oleju słonecznikowego,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka octu winnego lub jabłkowego,
  • łyżeczka syropu z agawy lub cukru,
  • szczypta soli
Do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia wlej mleko i ocet, dodaj musztardę, syrop z agawy i sól. Miksuj przez minutę. Małym strumieniem wlewaj olej aż majonez zrobi się gęsty i gładki. Dodaj olej stopniowo inaczej majonez się zważy i pozostanie rzadki. Jeśli po dodaniu całego oleju majonez nie ma twojej ulubionej konsystencji możesz dodać jeszcze trochę oleju (aby go zagęścić) lub wody albo jogurtu sojowego, które sprawią, że majonez będzie miał lżejszą konsystencję. Tak przygotowany majonez nie różni się praktycznie w smaku od majonezu na bazie jajek. Możesz go wykorzystać do ulubionej sałatki warzywnej, kanapek lub innych dań.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Lubię takie sałatki ;) sama niedawno robiłam coś podobnego ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.