Zupa pomidorowa to klasyk znany chyba w każdym domu niezależnie od położenia na kuli ziemskiej. Występuje w tylu odmianach i smakach, że trudno zliczyć. Najlepsza chyba zawsze ta, która kojarzy się z domen rodzinnym. Lubię jednak od czasu do czasu coś namieszać i sprawić by smakowała inaczej niż zwykle. Dziś w mega ostrej wersji z dodatkiem papryczki chilli.
Składniki:
- 750 ml passaty,lub pomidorów z puszki,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łodyga selera naciowego plus liście do przybrania,
- 1-2 papryczki chilli,
- 1 mała marchewka,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- szklanka makaronu orzo lub innego drobnego,
- łyżka oleju,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- pół szklanki mleka lub jogurtu sojowego,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pokrój czosnek, marchewkę, cebulę i łodygę selera w jak najdrobniejszą kostkę. Na dno rozgrzanego garnka wlej olej, wsyp warzywa i smaż je przez kilka minut aż zaczną się karmelizować.
- Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do przysmażonych warzyw.
- Wlej do garnka passatę i bulion, dodaj cynamon i cukier trzcinowy. Dzięki cynamonowi wydobędziesz pełny aromat pomidorów a cukier złagodzi ich naturalną kwaskowatość i podkreśli smak. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając aż warzywa się rozpadną a zupa lekko zgęstnieje.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na koniec dodaj mleko lub jogurt i przypraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem wymieszaj z makaronem i ozdób natką selera oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
ale nabralam ochoty na pomidorówkę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Kilka chwil i gotowe :)
Usuń