sobota, 31 października 2015

Piekielna zupa pomidorowa z orzo


Zupa pomidorowa to klasyk znany chyba w każdym domu niezależnie od położenia na kuli ziemskiej. Występuje w tylu odmianach i smakach, że trudno zliczyć. Najlepsza chyba zawsze ta, która kojarzy się z domen rodzinnym. Lubię jednak od czasu do czasu coś namieszać i sprawić by smakowała inaczej niż zwykle. Dziś w mega ostrej wersji z dodatkiem papryczki chilli.

Składniki:

  • 750 ml passaty,lub pomidorów z puszki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łodyga selera naciowego plus liście do przybrania,
  • 1-2 papryczki chilli,
  • 1 mała marchewka,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • szklanka makaronu orzo lub innego drobnego,
  • łyżka oleju,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • pół szklanki mleka lub jogurtu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:


  1. Pokrój czosnek, marchewkę, cebulę i łodygę selera w jak najdrobniejszą kostkę. Na dno rozgrzanego garnka wlej olej, wsyp warzywa i smaż je przez kilka minut aż zaczną się karmelizować.
  2. Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do przysmażonych warzyw.
  3. Wlej do garnka passatę i bulion, dodaj cynamon i cukier trzcinowy. Dzięki cynamonowi wydobędziesz pełny aromat pomidorów a cukier złagodzi ich naturalną kwaskowatość i podkreśli smak. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając aż warzywa się rozpadną a zupa lekko zgęstnieje.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Na koniec dodaj mleko lub jogurt i przypraw solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem wymieszaj z makaronem i ozdób natką selera oraz świeżo mielonym pieprzem.




Smacznego!

2 komentarze:

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.