środa, 9 listopada 2016

Dyniowe racuchy z karmelizowanymi jabłkami i bananami


Składniki:
  • 1/2 małej dyni hokkaido - upieczona w skórce i wystudzona,
  • 100 g mąki - u mnie orkiszowa pełnoziarnista,
  • 5 daktyli - namoczonych we wrzątku,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka octu jabłkowego lub pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 500 jabłek, najlepiej kwaśnych, nie rozpadających się podczas obróbki termicznej - połowa pokrojona w kostkę, połowa w plasterki,
  • banan, dojrzały ale bez plamek na skórce
  • 100 ml wody
  • opcjonalnie tłuszcz do smażenia - najlepiej olej kokosowy lub margaryna

Przygotowanie:
Dynię, mąkę, daktyle, sodę, ocet sól i przyprawy zmiksować na gęstą masę, jeśli to konieczne dodać odrobinę wody. Pokrojone w kostkę jabłka wmieszać do masy. Odstawić na kilkanaście minut a następnie smażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Opcjonalnie można użyć oleju kokosowego lub margaryny. Racuchy najlepiej smażyć na małym ogniu by zdążyły usmażyć się również w środku a nie spaliły po wierzchu. 
Rozgrzać drugą patelnię, wsypać dwie łyżki cukru, odczekać aż cukier się roztopi, dodać pokrojone w plasterki jabłka oraz banana. Banan nie może być zbyt dojrzały aby nie rozpadł się podczas smażenia. Przesmażyć owoce aż jabłka będą miękkie i obtoczone w karmelu. Racuszki ułożyć na talerzu, udekorować karmelizowanymi owocami i oprószyć cynamonem.



wtorek, 8 listopada 2016

Zupa pomidorowa z soczewicą i masłem orzechowym


Pomidory i masło orzechowe? Połączenie wydaje się może dziwne ale zaskakująco dobrze się sprawdza. Propozycja dla wszystkich miłośników masła orzechowego i chilli. Zupa jest bogata w smaku, gęsta i kremowa. Dodatek warzyw i soczewicy sprawia, że syci na bardzo długo.

Składniki (dla 4 osób):
  • mała marchewka,
  • mała cebula,
  • gałązka selera naciowego,
  • kawałek imbiru,
  • ząbek czosnku, 
  • szklanka zielonej soczewicy (u mnie francuska),
  • 2 pomidory,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki oregano suszonego i kilka gałązek świeżego,
  • 1,5-2 l bulionu lub wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka pasty sambal olek
  • łyżka oleju np. kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa obrać, marchew pokroić w słupki. Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć przez kilka minut aż lekko się zeszklą. W międzyczasie posiekać drobno imbir i czosnek (lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Dodać do warzyw wraz z cynamonem, kuminem i sambal olek. Do garnka wsypać soczewicę i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać bulion odlewając około pół szklanki, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż soczewica będzie miękka. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do garnka. Gotować kilka minut aż lekko się rozpadną. Dodać koncentrat pomidorowy. Pozostały bulion rozetrzeć z masłem orzechowym na gładką pastę. Dodać do zupy tuż przed podaniem, nie gotować. Zupę przelać do miseczek, można udekorować niewielką ilością pasty z masła orzechowego, kuminem, oregano i skórką z cytryny.

Smacznego!

Zupa z jarmużem


Rewelacyjna w smaku, sycąca i mocno rozgrzewająca zupa gotowa w 15 minut? To możliwe. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. W przepisie wykorzystałam fasolę z puszki ale można wykorzystać również suchą, wcześniej ugotowaną fasolę.

Składniki (dla 4 osób):
  • 100 g ryżu,
  • pół kg dyni o zwartym miąższu np. piżmowej
  • puszka czerwonej fasoli,
  • kilka garści jarmużu,
  • bulion warzywny,
  • kawałek imbiru starty na tarce o małych oczkach,
  • ząbek czosnku drobno posiekany  lub starty,
  • pół łyżeczki kurkumy
  • kilka kropel srirachy
  • pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać imbir, czosnek i kurkumę, dodać ryż i gotować przez ok. 5 minut. Dynię pokroić w kostkę i dodać do garnka. Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać, dodać do reszty składników. Kiedy ryż będzie miękki doprawić srirachą, solą i pieprzem. Jarmuż porwać na drobne kawałki usuwając zgrubiałą łodygę. Dodać tuż przed podaniem do zupy, tak by tylko lekko się zaparzył.

poniedziałek, 31 października 2016

Zupa dyniowo-jabłkowa


Kolejna typowo jesienna zupa, która jest dowodem na to, że z prostych rzeczy można stworzyć coś naprawdę pysznego.. Połączenie słodkiej, pieczonej dyni i kwaśnych jabłek okazało się zaskakująco smaczne. Aby zupa była bardziej treściwa podałam ją z grzankami oraz plasterkami pieczonych jabłek. Taka zupa jest nie tylko smaczna ale i super rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:
  • dynia o wadze ok. 1 kg
  • 2 kwaśne jabłka
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • ząbek czosnku 
  • gorąca woda lub bulion warzywny
  • 1-2 kromki czerstwego chleba i łyżka oleju do smażenia
  • opcjonalnie kumin i suszone kwiaty szczypiorku do posypania 
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Dynię pokroić na małe kawałki. Jabłko pokroić na plasterki. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez ok 30 minut w temp 180 st.C aż dynia będzie miękka a jabłka lekko się skarmelizują. Jabłka i dynię przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować z niewielką ilością bulionu lub wody oraz czosnkiem i przyprawami. Zupa powinna być dosyć gęsta ale kremowa. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce oleju. Zupę przelać do miseczek, udekorować grzankami, plasterkami pieczonego jabłka oraz kuminem i suszonymi kwiatami szczypiorku.


Smacznego!

poniedziałek, 24 października 2016



Sezon dyniowy w pełni, w głowie mnóstwo pomysłów na dania z jej wykorzystaniem, szkoda, że nie uda się spróbować wszystkiego. Dynia jest w końcu nie tylko smaczna i zdrowa ale i bardzo uniwersalna. Można z niej przyrządzić pyszne śniadanie, sycący obiad, lekką sałatkę na kolację czy przepyszny deser. Dziś w planach były dyniowe kopytka z sosem grzybowym ale jak to często w kuchni bywa musiałam troszkę improwizować ponieważ dynia, którą wcześniej upiekłam miała inną konsystencję niż zakładałam, była bardziej wodnista niż dynia hokkaido, którą lubię wykorzystywać do takich przepisów. Zamiast kopytek wyszły przepyszne, puszyste kluski kładzione. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu bo efekt był lepszy niż się spodziewałam.

Składniki:
  • dynia o wadze ok 1 kg
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ok. 300 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry i piec ok 30 minut aż miąższ będzie zupełnie miękki. Przestudzić. Z upieczonej dyni zdjąć skórę. Miąższ zblendować. Do ciepłego przecieru dyniowego dodać skrobię i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia a następnie dodawać partiami mąkę mieszając delikatnie łyżką. Ciasto powinno być gęste na tyle by dało się formować łyżką i nie traciło kształtu. Ilość mąki zależy od rodzaju wykorzystanej dyni.  Jeśli dodamy jej zbyt dużo kluski będą twarde i ciężkie.
Zagotować w dużym garnku wodę, lekko osolić. Na gotującą się wodę wrzucać formowane łyżką kluski za każdym razem mocząc łyżkę we wrzątku by ciasto się nie przyklejało. Gotować do chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Tak przygotowane kluski można podać na różne sposoby, na słodko i wytrawnie, np. z cukrem i cynamonem, 'masłem' szałwiowym, lub tak jak ja z sosem pieczarkowym i makiem.

Smacznego!