środa, 9 listopada 2016

Dyniowe racuchy z karmelizowanymi jabłkami i bananami


Składniki:
  • 1/2 małej dyni hokkaido - upieczona w skórce i wystudzona,
  • 100 g mąki - u mnie orkiszowa pełnoziarnista,
  • 5 daktyli - namoczonych we wrzątku,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka octu jabłkowego lub pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 500 jabłek, najlepiej kwaśnych, nie rozpadających się podczas obróbki termicznej - połowa pokrojona w kostkę, połowa w plasterki,
  • banan, dojrzały ale bez plamek na skórce
  • 100 ml wody
  • opcjonalnie tłuszcz do smażenia - najlepiej olej kokosowy lub margaryna

Przygotowanie:
Dynię, mąkę, daktyle, sodę, ocet sól i przyprawy zmiksować na gęstą masę, jeśli to konieczne dodać odrobinę wody. Pokrojone w kostkę jabłka wmieszać do masy. Odstawić na kilkanaście minut a następnie smażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Opcjonalnie można użyć oleju kokosowego lub margaryny. Racuchy najlepiej smażyć na małym ogniu by zdążyły usmażyć się również w środku a nie spaliły po wierzchu. 
Rozgrzać drugą patelnię, wsypać dwie łyżki cukru, odczekać aż cukier się roztopi, dodać pokrojone w plasterki jabłka oraz banana. Banan nie może być zbyt dojrzały aby nie rozpadł się podczas smażenia. Przesmażyć owoce aż jabłka będą miękkie i obtoczone w karmelu. Racuszki ułożyć na talerzu, udekorować karmelizowanymi owocami i oprószyć cynamonem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.