Rewelacyjna w smaku, sycąca i mocno rozgrzewająca zupa gotowa w 15 minut? To możliwe. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. W przepisie wykorzystałam fasolę z puszki ale można wykorzystać również suchą, wcześniej ugotowaną fasolę.
Składniki (dla 4 osób):
- 100 g ryżu,
- pół kg dyni o zwartym miąższu np. piżmowej
- puszka czerwonej fasoli,
- kilka garści jarmużu,
- bulion warzywny,
- kawałek imbiru starty na tarce o małych oczkach,
- ząbek czosnku drobno posiekany lub starty,
- pół łyżeczki kurkumy
- kilka kropel srirachy
- pieprz i sól do smaku
Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać imbir, czosnek i kurkumę, dodać ryż i gotować przez ok. 5 minut. Dynię pokroić w kostkę i dodać do garnka. Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać, dodać do reszty składników. Kiedy ryż będzie miękki doprawić srirachą, solą i pieprzem. Jarmuż porwać na drobne kawałki usuwając zgrubiałą łodygę. Dodać tuż przed podaniem do zupy, tak by tylko lekko się zaparzył.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.