wtorek, 8 listopada 2016

Zupa z jarmużem


Rewelacyjna w smaku, sycąca i mocno rozgrzewająca zupa gotowa w 15 minut? To możliwe. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. W przepisie wykorzystałam fasolę z puszki ale można wykorzystać również suchą, wcześniej ugotowaną fasolę.

Składniki (dla 4 osób):
  • 100 g ryżu,
  • pół kg dyni o zwartym miąższu np. piżmowej
  • puszka czerwonej fasoli,
  • kilka garści jarmużu,
  • bulion warzywny,
  • kawałek imbiru starty na tarce o małych oczkach,
  • ząbek czosnku drobno posiekany  lub starty,
  • pół łyżeczki kurkumy
  • kilka kropel srirachy
  • pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać imbir, czosnek i kurkumę, dodać ryż i gotować przez ok. 5 minut. Dynię pokroić w kostkę i dodać do garnka. Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać, dodać do reszty składników. Kiedy ryż będzie miękki doprawić srirachą, solą i pieprzem. Jarmuż porwać na drobne kawałki usuwając zgrubiałą łodygę. Dodać tuż przed podaniem do zupy, tak by tylko lekko się zaparzył.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.