poniedziałek, 31 października 2016

Zupa dyniowo-jabłkowa


Kolejna typowo jesienna zupa, która jest dowodem na to, że z prostych rzeczy można stworzyć coś naprawdę pysznego.. Połączenie słodkiej, pieczonej dyni i kwaśnych jabłek okazało się zaskakująco smaczne. Aby zupa była bardziej treściwa podałam ją z grzankami oraz plasterkami pieczonych jabłek. Taka zupa jest nie tylko smaczna ale i super rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:
  • dynia o wadze ok. 1 kg
  • 2 kwaśne jabłka
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • ząbek czosnku 
  • gorąca woda lub bulion warzywny
  • 1-2 kromki czerstwego chleba i łyżka oleju do smażenia
  • opcjonalnie kumin i suszone kwiaty szczypiorku do posypania 
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Dynię pokroić na małe kawałki. Jabłko pokroić na plasterki. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez ok 30 minut w temp 180 st.C aż dynia będzie miękka a jabłka lekko się skarmelizują. Jabłka i dynię przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować z niewielką ilością bulionu lub wody oraz czosnkiem i przyprawami. Zupa powinna być dosyć gęsta ale kremowa. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce oleju. Zupę przelać do miseczek, udekorować grzankami, plasterkami pieczonego jabłka oraz kuminem i suszonymi kwiatami szczypiorku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.