Kolejna "żółta" zupa na blogu, idealne kremowa, "puszysta", mocno rozgrzewająca i pop prostu pyszna. Idealna na jesienne dni gdy z nieba kapie deszcz a za oknem szaro i smutno.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub 2 szklanki wody i kostka warzywna,
- pół puszki mleczka kokosowego,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka czerwonej pasty curry,
- pół łyżeczki imbiru w proszku,
- ząbek czosnku,
- 2-3 cm świeżego imbiru,
- olej z chilli
- płatki chilli
- 100 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
- marchewka,
- czerwona kapusta,
- kolendra, pietruszka lub inna zielenina,
- kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
- łyżka oleju,
- łyżka sosu sojowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę zalać bulionem i mleczkiem kokosowym i gotować przez kilkanaście minut aż soczewica będzie zupełnie miękka.Dodać czosnek i pokrojony drobno imbir oraz przyprawy z wyjątkiem płatków chilli. W trakcie gotowania można dodać niewielką ilość wody lub bulionu tak by soczewica się nie przypaliła. Tofu podsmażyć wraz z pieczarkami, gdy lekko się zskarmelizują dodać łyżkę sosu sojowego i odparować. Gdy soczewica zacznie się rozpadać zmiksować zawartość garna na gładki krem, doprawić solą. Marchew i kapustę zetrzeć obieraczką do warzyw. Zupę przelać do miseczek i udekorować tofu, pieczarkami oraz świeżymi warzywami i zieleniną. Oprószyć płatkami chilli i skropić oliwą z chilli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.