sobota, 22 października 2016

Zupa z czerwonej soczewicy


Kolejna "żółta" zupa na blogu, idealne kremowa, "puszysta", mocno rozgrzewająca i pop prostu pyszna. Idealna na jesienne dni gdy z nieba kapie deszcz a za oknem szaro i smutno.

Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub 2 szklanki wody i kostka warzywna,
  • pół puszki mleczka kokosowego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • ząbek czosnku,
  • 2-3 cm świeżego imbiru,
  • olej z chilli
  • płatki chilli
  • 100 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
  • marchewka,
  • czerwona kapusta,
  • kolendra, pietruszka lub inna zielenina,
  • kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
  • łyżka oleju,
  • łyżka sosu sojowego 
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Soczewicę zalać bulionem i mleczkiem kokosowym i gotować przez kilkanaście minut aż soczewica będzie zupełnie miękka.Dodać czosnek i pokrojony drobno imbir oraz przyprawy z wyjątkiem płatków chilli. W trakcie gotowania można dodać niewielką ilość wody lub bulionu tak by soczewica się nie przypaliła. Tofu podsmażyć wraz z pieczarkami, gdy lekko się zskarmelizują dodać łyżkę sosu sojowego i odparować. Gdy soczewica zacznie się rozpadać zmiksować zawartość garna na gładki krem, doprawić solą. Marchew i kapustę zetrzeć obieraczką do warzyw. Zupę przelać do miseczek i udekorować tofu, pieczarkami oraz świeżymi warzywami i zieleniną. Oprószyć płatkami chilli i skropić oliwą z chilli.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.