Kolejna propozycja na lekką sałatkę. Połączenie delikatnych liści rukoli i szpinaku ze słodkimi brzoskwiniami i chrupiącymi grzankami i orzechami sprawdzi się świetnie jako przystawka ale i jako pełnowartościowe, sycące danie. Dla mnie najlepsze na szybki obiad po ciężkim dniu.
Składniki
- mała cebula,
- dojrzała brzoskwinia,
- garść pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów pecan,
- czerstwy chleb lub bułka,
- duża garść rukoli,
- duża garść szpinaku,
- 2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu śliwkowego,
- 2 łyżki oleju,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w półplasterki, skrop ją 1 łyżką octu, oprósz solą i cukrem a następnie odstaw na kilka minut aby zmiękła.
- Umyj i osusz rukolę i szpinak, ułóż zieleninę na dużym talerzu.
- Przygotuj sos winegret. W naczyniu zmieszaj łyżkę oleju, łyżkę octu śliwkowego, posiekany ząbek czosnku i tymianek.
- Porwij pieczywo na mniejsze kawałki. W misce zmieszaj łyżkę oleju i kurkumę. Dodaj pokruszony chleb i obtocz w oleju tak aby dokładnie pokrył całą powierzchnię. Smaż na rozgrzanej patelni aż grzanki zrobią się chrupiące. Grzanki przełóż do miseczki.
- Przekrój brzoskwinię na pół, usuń pestkę a następnie pokrój owoc na plasterki o grubości 0,5-1 cm. Rozgrzej patelnię do grillowania (najlepiej żeliwną) i grilluj brzoskwinię przez minutę z każdej strony.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki i ułóż na liściach sałaty, dodaj brzoskwinie. Całość posyp ciepłymi grzankami i orzachami pecan. Skrop przygotowanym wcześniej winegretem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
lubię takie sałatki, robię podobną z borówkami, jeszcze polecam podobną tylko z figami :)
OdpowiedzUsuńWersja z figami też jest na blogu, dwa wpisy wcześniej :) Z borówkami jeszcze nie próbowałam ale dziękuję za podpowiedź, chętnie sprawdzę takie połączenie.
Usuń