środa, 7 października 2015

Sałatka z grillowanymi brzoskiwniami i orzechami pecan


Kolejna propozycja na lekką sałatkę. Połączenie delikatnych liści rukoli i szpinaku ze słodkimi brzoskwiniami i chrupiącymi grzankami i orzechami sprawdzi się świetnie jako przystawka ale i jako pełnowartościowe, sycące danie. Dla mnie najlepsze na szybki obiad po ciężkim dniu.


Składniki
  • mała cebula,
  • dojrzała brzoskwinia,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garść orzechów pecan,
  • czerstwy chleb lub bułka,
  • duża garść rukoli,
  • duża garść szpinaku,
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu śliwkowego,
  • 2 łyżki oleju, 
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w półplasterki, skrop ją 1 łyżką octu, oprósz solą i cukrem a następnie odstaw na kilka minut aby zmiękła.
  2. Umyj i osusz rukolę i szpinak, ułóż zieleninę na dużym talerzu.
  3. Przygotuj sos winegret. W naczyniu zmieszaj łyżkę oleju, łyżkę octu śliwkowego, posiekany ząbek czosnku i tymianek.
  4. Porwij pieczywo na mniejsze kawałki. W misce zmieszaj łyżkę oleju i kurkumę. Dodaj pokruszony chleb i obtocz w oleju tak aby dokładnie pokrył całą powierzchnię. Smaż na rozgrzanej patelni aż grzanki zrobią się chrupiące. Grzanki przełóż do miseczki.
  5. Przekrój brzoskwinię na pół, usuń pestkę a następnie pokrój owoc na plasterki o grubości 0,5-1 cm. Rozgrzej patelnię do grillowania (najlepiej żeliwną) i grilluj brzoskwinię przez minutę z każdej strony.
  6. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki i ułóż na liściach sałaty, dodaj brzoskwinie. Całość posyp ciepłymi grzankami i orzachami pecan. Skrop przygotowanym wcześniej winegretem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.



2 komentarze:

  1. lubię takie sałatki, robię podobną z borówkami, jeszcze polecam podobną tylko z figami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja z figami też jest na blogu, dwa wpisy wcześniej :) Z borówkami jeszcze nie próbowałam ale dziękuję za podpowiedź, chętnie sprawdzę takie połączenie.

      Usuń

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.