środa, 31 sierpnia 2016

Makaron z bobem i granatem


Makaron z bobem i pestkami granatu to mój pomysł na szybki, lekki obiad. Do przygotowania wystarczy dosłownie kilkanaście minut. Bób najczęściej gotuję na parze i obieram ze skórek. W przepisie można wykorzystać zarówno świeży jak i mrożony. Nie próbowałam z suszonym ale na pewno też świetnie się sprawdzi. Wystarczy namoczyć przez kilka godzin a potem ugotować.

Składniki (na dwie porcje):
- makaron np. spagetti lub tagiatelle,
- szklanka bobu ugotowanego na parze lub w wodzie o obranego ze skórek,
- mała cebulka lub szalotka,
- oliwa dobrej jakości,
- 1-2 łyżki kaparów, posiekanych
- koperek
- listki miety,
- pestki granatu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szalotkę i kapary drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać bób i smażyć przez chwilę aby smaki się połączyły. Dodać posiekaną miętę, koperek i makaron. Wymieszać tak by oliwa pokryła dokładnie makaron. Przed podaniem udekorować listkami mięty i pestkami granatu.Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.