środa, 31 sierpnia 2016

Golden Milk Overnight Oats


Nigdy nie byłam fanką śniadań ale odkąd postanowiłam wprowadzić do swojego życia trochę zmian stały się punktem obowiązkowym każdego dnia. Jednym z moich ulubionych śniadań jest złota owsianka. Dlaczego? Nie tylko wygląda pięknie ale smakuje wręcz nieprzyzwoicie dobrze. Zawiera cudowna kurkumę i inne rozgrzewające przyprawy dzięki którym start w nowy dzień jest o wiele łatwiejszy. A jeśli tego za mało to jest to idealne śniadanie dla śpiochów... wystarczy przygotować wieczorem a rano śniadanko gotowe.  Najczęściej przygotowuję porcje na 3-4 dni, które potem spokojnie czekają na swoja kolej w lodówce. Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i szybkie śniadanie lub porcję pyszności do zabrania do pracy koniecznie spróbujcie. Złote mleko świetnie komponuje się również z innymi rodzajami płatków np. jaglanych, z kaszą gryczaną czy jaglaną.


Składniki (na 1 porcję):
-  50 g płatków owsianych,
- 150 ml mleka roślinnego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta czarnego pieprzu,
- szczypta pieprzu kajeńskiego,
- ulubione owoce,
- syrop klonowy
- ulubione orzechy lub nasiona (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Płatki wsypać do słoiczka. Mleko podgrzać ale nie zagotować. Dodać przyprawy i dokładnie je wymieszać. Lekko przestudzić a następnie zalać porcję płatków i wymieszać. Odstawić na co najmniej pół godziny lub najlepiej na całą noc. Rano dodać ulubione owoce np. borówki lub brzoskwinie, polać niewielką ilością syropu klonowego i opcjonalnie posypać nasionami lub orzechami. Płatki na złotym mleku świetnie smakują też na ciepło, wystarczy do gorącego mleka wsypać porcję płatków i gotować przez chwilę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.