piątek, 20 listopada 2015

Owsianka z marchewką

  

Dziś pomysł na szybką owsiankę, która najlepiej smakuje jeśli przygotujemy ją wieczór wcześniej. To idealna propozycja dla tych osób, które rano zwykle nie mają czasu na przygotowanie śniadania. Wystarczy wieczorem przygotować wszystkie składniki, schować do lodówki by rano zjeść pyszne, sycące i zdrowe śniadanie. Taki zestaw smaków świetnie nadaje się do przygotowania w słoiczku, rano wystarczy zapakować do torebki i pyszne śniadanie do pracy gotowe. Nazwanie tego śniadania owsianką z marchewką to duże niedopowiedzenie. Wypełniona jest po brzegi samymi pysznościami. Zobaczcie sami!


Składniki (na 1 porcję):
  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • pół szklanki mleka roślinnego lub jogurtu naturalnego,
  • małe jabłko ze skórką starte na tarce o grubych oczkach,
  • mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach,
  • garść orzechów pecan,
  • garść rodzynek,
  • syrop klonowy
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli
  • sok z połówki cytryny


Przygotowanie:
  1. Zmieszaj płatki owsiane ze startym jabłkiem, cynamonem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Przełóż do słoiczka i zalej mlekiem do 3/4 wysokości płatków, jeśli zamiast mleka użyjesz jogurtu możesz pominąć sok z cytryny, wystarczy naturalna kwaskowatość jogurtu..
  2. Na wierzch dodaj kolejno rodzynki, startą marchew oraz orzechy pecan.
  3. Tuż przed podaniem polej owsiankę syropem klonowym. Możesz zrobić to wcześniej ale pamiętaj, że marchew i jabłko pod wpływem cukru puszczą sok warto więc wtedy dodać odrobinę mniej mleka.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. zjadłabym! też dzisiaj wybieram się do Lidla, mam nadzieję, że coś jeszcze zostało z tygodnia amerykańskiego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby tak było, u nas zawsze wszystko szybko znika :)

      Usuń

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.